Tuesday, January 29, 2019

Kinder Bueno Torta




Potrebno je :

za tepsiju dimenzija oko 30x40cm:

Marshmello Kora: 8 belanaca
                           prstohvat soli
                           13 kašika šećera
                           1 kašika sirćeta


Fil: 8dl mleka
      8 žumanaca
      10 kašika šećera
      2 pune kašike brašna
      4 kašike gustina
      200g maslaca
      1 vanil-šećer

      100g čokolade za kuvanje
      1 kašika ulja

Ostalo : alu-folija
            1/2 kašike ulja
            3-4 kašike nutele (eurokrem)
            oko 150g plazme
            oko 2dl mleka
            oko 100g šlaga
           

Priprema : 

Za pripremu marshmello kore, umutiti 8 belanaca sa malim prstohvatom soli, pa kada krene da se zgušnjava, dodavati kašiku po kašiku šećera. Kada se šećer otopi u belancima i smesa postane gusta i kremasta - dodati jednu kašiku sirćeta i sjediniti mikserom.

Odgovarajuću tepsiju obložiti alu folijom, premazati uljem, sipati smesu za koru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni, sat vremena, na srednjoj visini rerne.
Pečenu koru prohladiti, osloboditi je od alu-folije i ostaviti na tacnu da se potpuno ohladi.

Za pripremu fila, blago umutiti žumanca sa šećerom, brašnom i gustinom. Dodati 1dl mleka od ukupne količine, da se smesa lepo poveže. Ostatak mleka (7dl) staviti na umerenu vatru i, kada počne da isparava - dovoljno je ugrejano, skinuti sa vatre i dodati smesu od žumanaca. Promešati i vratiti na šporet, konstantno mešajući dok se fil ne zgusne. Ostaviti ga da se ohladi (prekriti najlonskom kesom, da se ne bi stvorila korica na površini fila). Posebno, penasto umutiti maslac sobne temperature i vanil-šećer. Postepeno dodavati krem od žumanaca, konstantno mešajući mikserom da se potpuno sjedini. Smesu podeliti na dva dela, pa u jedan staviti čokoladu otopljenu na malo ulja.

Sklapanje torte - Na marshmello koru namazati nutelu, zatim 
žuti (svetli) fil, pa plazmu umočenu u mleko i na kraju tamni fil. Sve prekriti šlagom umućenim sa vodom (ili mlekom, po želji)

Prijatnoo :)

Monday, January 28, 2019

Kuruza







Ako ste pomislili da je ovo nešto nalik proji - varate se :) struktura je zaista posebna, ne pada mi na pamet nijedno jelo nalik kuruzi, a druga karakteristika je da ne ide so, naprotiv - slatkastog je ukusa.

... ne mogu da zamislim sarmu bez kuruze ... sjajan je kontrast bilo kom kuvanom jelu koje je kiselkasto, jer daje balans svojom slatkoćom. Može i da se udrobi u mlako mleko, to kasnije, kad se nakon par dana krene su
šiti ili ti ponestane kuvanja uz koje bi je jeo :)
ide i uz suhomesnato i malo sira, pavlake.....

Recept sam nasledila od strine, sa jednom napomenom - Nije teška za napraviti, jedini problem jeste kukuruzno bra
šno, koje mora biti domaće. Može se napraviti i od kupovnog, industrijskog - ukus će biti odličan, ali struktura izostaje, takva kuruza bude suvlja... Srećom, u prodavnicama ,,zdrave hrane" se može naći kvalitetnije brašno, pa je moguće napraviti ovu poslasticu i ako nemate svoj kukuruz i mlin :)








Potrebno je :



za tepsiju prečnika oko 24cm:

500g kukuruznog brašna, domaćeg
1 šoljica (1dl) belog pšenicnog brašna TIP400
3 kašike istopljene masti
1 kašika šećera
1/2 kesice praška za pecivo (2 kašikice)
mlaka voda, količina po potrebi

Ostalo : pek papir
            malo masnoće, ulje ili mast
                             

Priprema : 

U dublju posudu sipati obe vrste brašna, dobro ih pomešati, pa dodati prašak za pecivo, šećer i mast. Dodati onoliko mlake vode koliko je potrebno da se stvori masa srednje gustine, kao gusti jogurt. Dobro promešati drvenom varjačom.

Sipati u podmazan ili pek papirom obložen kalup i peći na 200 stepeni, da dobro porumeni (oko 1 sat).

Odmah nakon pečenja, umotati u mokru krpu i ostaviti tako sve dok se ne ohladi, kako bi kora omekšala.

Nakon što se ohladi, držati umotano u suvu krpu, u najlonskoj kesi.

Prijatnoo :)

Tuesday, January 15, 2019

Cupcakes


...ovde dajem recept za Lešnik Cupcakes, konkretno. Medjutim, može Vam poslužiti kao osnova za bilo koju drugu aromu. Sam muffin može poslužiti kao dobra osnova čak i za filove koji nisu zasnovani na čokoladi - verujte - isprobano je milion puta :) toliko je jednostavan recept, a nijednom se nije desilo da ne uspe, već uvek naraste visoko iznad korpice. Još jedna sjajna stvar je što se može servirati skoro pa odmah nakon filovanja - ne treba čekati par sati da se ukusi slegnu i spoje - samo napravite, stavite u frižider i dok završite ručak - spremni su za jelo ;) a za fil - dala sam osnovu, pa mašti na volju...


Potrebno je :

Muffin :                180g pšeničnog belog brašna TIP400
(za 12 kom.)        1 ravna kašikica praška za pecivo
                           1 ravna kašikica sode bikarbone
                           1/3 ravne kašikice soli (na vrh kašikice)
                           45g kakao
                           1dl tople/vruće vode
                           100g maslaca
                           100g šećera
                           2 jaja

                           1dl kisele pavlake

Fil : 3dl mleka + 1dl mleka
       1 kesica pudinga od čokolade
       3 kašike šećera
       150g čokolade za kuvanje
       100g maslaca
       80-100g mlevenih pečenih lešnika
       50-100g mlevenog keksa

Ostalo : papirni kalupi za mafine (prečnika 5cm)
            pleh sa kalupima za mafine (prečnika 5cm)
            12 celih pečenih lešnika, za dekoraciju (opcionalno)
            malo mlevenog keksa za posipanje za dekoraciju (opcionalno)
            špric za ukrašavanje (opcionalno)


Priprema :

Muffin : u dubljoj činiji, pomešati suve sastojke - brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. U posebnu posudu sipati prosejan kakao i preliti ga toplom/vrućkastom vodom, pa mešati kašikom da se rastopi. Za to vreme pristaviti maslac i šećer u malu šerpicu, uključiti na srednju temperaturu, da se sve otopi. Skloniti sa šporeta, pa mešati par minuta, mikserom ili žicom, da se malo prohladi, a zatim dodati jedno po jedno jaje i opet dobro promešati da se sjedini. Dodati kakao sa vodom, promešati, pa sve to sipati u mešavinu suvih sastojaka. Sve lepo promešati pa sipati u kalupe za mafine, peći u rerni na 200 stepeni, posle 10-ak minuta bocnuti čačkalicom ili nožem da se proveri da li je pečeno-ako izadje čisto-pečeno je. Ne treba presušiti mafine, zato na vreme početi proveravati da li je pečeno.

Fil: pristaviti 3dl mleka na srednju temperaturu, da provri. Za to vreme, u posebnu činiju, pomešati puding prah, šećer i onoliko hladnog mleka (1dl) koliko treba da se smesa lepo poveže. Kad mleko provri, skloniti sa vatre, sipati mešavinu sa pudingom, vratiti na šporet i mešati sve dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, pa u vruće dodati maslac, mešati da se rastopi, pa dodati i čokoladu (izlomljenu na kocke), promešati da se lepo istopi. Pokriti najlonskom kesom i ostaviti da se ohladi.
U ohladjeno dodati mlevene lešnike i onoliko mlevenog keksa koliko je potrebno da gustina bude idealna za istiskivanje kroz špric (možda Vam neće ni trebati).

Naneti fil na mafine, posuti mlevenim keksom i ukrasiti celim lešnicima.

Prijatnoo :)

Thursday, January 10, 2019

Mini Kapri Torta



Potrebno je :

za okruglu tepsiju precnika  26cm:

Marshmello Kora: 6 belanaca
                           prstohvat soli
                           8 kašika šećera
                           1 kašika sirćeta


malina Fil: 200g smrznutih malina
                 2dl vode
                 8 kašika šećera
                 2 kesice pudinga od malina

žuti Fil: 1/2l mleka + 1dl
            6 žumanaca
            8 kašika šećera
            5 punih kašika brašna
            150g maslaca
            2 vanil-šećera

Ostalo : 100g čokolade za kuvanje
             1 kašika ulja
             2-3 kašike mleka

             alu-folija
             1/2 kašike ulja
           

Priprema : 

Za pripremu marshmello kore, umutiti 6 belanaca sa malim prstohvatom soli, pa kada krene da se zgušnjava, dodavati kašiku po kašiku šećera. Kada se šećer otopi u belancima i smesa postane kremasta - dodati jednu kašiku sirćeta i sjediniti mikserom.

Odgovarajuću tepsiju obložiti alu folijom, premazati uljem, sipati smesu za prvu koru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni, sat vremena, na srednjoj visini rerne.
Pečenu koru prohladiti, osloboditi je od alu-folije i ostaviti na tacnu da se potpuno ohladi.

Za pripremu malina fila, staviti 2dl vode i smrznute maline u šerpu, na srednju temperaturu, da proljkuča. Posebno pomešati šećer, puding od malina i toliko hladne vode da lepo poveže smesu. Dodati u proključalu tečnost i kuvati, konstantno mešajući, da se zgusne. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se potpuno ohladi. Pokriti najlonskom kesom, da se ne bi stvarala korica na površini fila.

Za pripremu žutog fila, blago umutiti žumanca sa šećerom i brašnom. Dodati 1dl mleka, da se smesa lepo poveže. 1/2l mleka staviti na umerenu vatru i, kada počne da isparava - dovoljno je ugrejano, skinuti sa vatre i dodati smesu od žumanaca. Promešati i vratiti na šporet, konstantno mešajući dok se fil ne zgusne. Ostaviti ga da se ohladi (prekriti najlonskom kesom, da se ne bi stvorila korica na površini fila). Posebno, penasto umutiti maslac sobne temperature i vanil-šećer. Postepeno dodavati krem od žumanaca, konstantno mešajući mikserom da se potpuno sjedini.























Postupak slaganja torte : na ohladjenu koru staviti malina fil, potom glazuru od čokolade otopljene na malo ulja i mleka. Kada se glazura malo stegne, premazati sa oko 2/3 žutog fila, a sa preostalom 1/3 fila ukrasiti gornju površinu torte.

Pre služenja, ohladiti u frižideru na nekoliko sati.


Prijatnoo :)

Friday, January 4, 2019

Sarma



Potrebno je :


za oko 1kg mešanog mlevenog mesa:

Punjenje : 1kg mešanog mlevenog mesa
                1 crni luk srednje veličine
                3 čena belog luka
                1 ravna kašika mlevenog crnog bibera
                1 ravna kašika vegete
                1 ravna kašika slatke mlevene paprike
                2 šoljice pirinča, opranog
                so, po ukusu

Ostalo : listovi kiselog kupusa, 1 pakovanje
             dimljena suva rebra
             slanina
             1 glavica belog luka
             oko 5 listova lovora
             
                             

Priprema : 

U dublji tiganj ili šerpu sa debelim dnom staviti malo masnoće (kašiku masti, maslaca ili 2-3 kašike ulja) i dodati sitno seckan crni luk. Na srednjoj temperaturi dinstati, uz povremeno dodavanje male količine vode, čisto da luk ne zagori. Kad luk postane providan (10-ak minuta), dodati mleveno meso, dok se dinsta, dobro ga mešati i sitniti varjačom. Meso će pustiti svoju vodu. Kada ta voda ispari, a meso u potpunosti promeni boju - dodati začine: biber, papriku, vegetu i so - neka se nasuvo malo proprže zajedno sa mesom. Skloniti sa šporeta i dodati sitno seckan beli luk i pirinač. Promešati i ostaviti da se prohladi.

Za to vreme, odvojiti listove kiselog kupusa, oprati svaki pojedinačno pod mlazom hladne vode i svaki list podeliti na pola tako što se odstrani srednja najdeblja žila. Dobićete od svakog lista 2 komada koji podsećaju na trougao, te ćete fil (1 kašika fila za svaku sarmicu) stavljati na najširu stranu, malo podaviti sa leve i desne strane fila da ne ispadne i zarolati ka vrhu ,,trougla".








Na dno široke šerpe staviti 2-3 ,,lošija"  lista, koji su ili deblji ili mali za filovanje, pa malo seckane slanine, dimljenih rebara (proprana pod mlazom hladne vode, da se spere eventualna veća količina soli), krupno sečen beli luk, list lovora, pa redjati napunjene sarme. I tako redom dok ima sastojaka. 

Dobro ih zbijte jednu do druge, da ne isplivaju kad se voda nalije. U tu svrhu, staviti manji (a teži) poklopac nego što je odgovarajući za tu šerpu, kako bi poklopac direktno pritiskao sarme.

Naliti hladnom vodom, samo toliko da ogrezne sva sarma. Kada voda krene da ključa, smanjiti temperaturu na minimalnu (kod mene je to 2-3 od 9) i slobodno kuvati 2 sata, može i duže ako pravite veću količinu i u zavisnosti od kvaliteta, debljine kupusa. Svakako proveriti bockanjem kupusa - ako je on mekan - sigurno je i sve ostalo ok ;)

Prijatnoo :)




Thursday, October 4, 2018

3 u 1 - Supa, Rizoto i Pita


Kako da od malo mesa dobijete 3 ukusna obroka, koja se posle lako kombinuju - da li supu i rizoto za rucak , pa posle pitu za veceru ili mozda rizoto ostaviti za uvece - od volje Vam :) sve se lako da podgrejati, cak i za sutradan posluziti. Prijatnoo :)


Potrebno je :


oko 600g pilecih prsa, sa kostima

za po 2 osobe:

Supa : kost sa pilecih prsa, grubo ocisceno, da ostane mesa
          1 crni luk srednje velicine
          2 sargarepe
          malo celera
          1.5l vode
          so, biber, vegeta
          rezanci po izboru
          malo svezeg persuna

Pita : 250g kupovnih kora za pitu
         1/2 kasike masti ili kasika ulja
         meso sa pilecih prsa
         1 praziluk ili crni luk
         1 sargarepa
         100-200g sampinjona svezih
         1 jaje
         1/2 kasicice slatke mlevene paprike
         so, biber po ukusu
         premaz - 2 kasicice kisele pavlake
                       1 kasika ulja
                       2 kasike jogurta

Rizoto : 1 tikvica, srednje velicine
             1/2 kasike maslaca (20-30g)
            1 soljica integralnog pirinca
            1.5-2dl bujona, prethodno skuvanog, nezacinjenog
             vode po potrebi, oko 5dl
             garam masala (opcionalno)
             smrznuto povrce (opcionalno)
                             

 Priprema : 


Prvo pristaviti supu, u vecu serpu, staviti sve osim zacina, naliti vodu i kuvati na umereno niskoj temperaturi, poklopljeno, sat vremena od trenutka kljucanja. Nakon toga, odvojiti oko 1.5-2dl ovog bujona za rizoto, izvaditi kost i povrce. 




Nastavak pripreme supe mozete ostaviti i za kasnije, pred samo sluzenje, a moze i odmah. Sa kosti skinuti koliko god mesa ima i vratiti u supu. Jednu od dve sargarepe iseckati po volji, te takodje vratiti u supu (druga sargarepa ce ici u rizoto). Doliti vode po potrebi, neka ukupno bude oko 0.5-1l supe. Dovesti do vrenja i sipati rezance po zelji. Posoliti, pobiberiti, dodati vegetu. Na kraju dodati sitno seckan persun.



Pita se moze napraviti dok se kuva supa - pripremiti veci, dublji tiganj, u njemu zagrejati masnocu. Meso iseckati na najsitnije i proprziti u tiganju. Kad porumeni, dodati tanko i sitno seckan luk, kao i izrendanu svezu sargarepu. Par minuta prziti, pa nastaviti dinstanjem, postepenim dodavanjem vode, da povrce omeksa. Pred kraj, dodati sampinjone i zacine, pa kad ispari sva tecnost - skinuti sa vatre. U ohladjeno dodati 1 jaje i sjediniti kasikom.






Svaku koru po duzini podeliti na 2 dela. Na svaki taj komad rasporediti po punu kasiku fila i urolati, s tim da se sa strane malo podavije kora, da fil ne bi izasao.
Premazati mesavinom pavlake, jogurta i ulja i peci u rerni na 200 stepeni, da dobro porumeni. Poprskati sa malo vode i prekriti krpom, da kore malo otpuste.




Rizoto - u duboki tiganj staviti komadic maslaca. Kada se ugreje, dodati na zalogaje secenu tikvicu i proprziti da lepo porumeni. Potom dodati pirinac i na kratko ga proprziti, minut/dva. Smanjiti temperaturu ringle, pa pazljivo dodati tecnosti - malo vode i malo bujona. Tako i nastaviti naizmenicno dodavanje, sve dok pirinac ne bude skuvan. Pozaciniti, dodati iseckanu sargarepu iz supe, a po zelji, pred kraj kuvanja dodati saku smrznutog povrca (trebace mu 10-ak minuta da bude kuvano).



Prijatnoo :)

Thursday, September 20, 2018

Nemanjina Torta




...Ukoliko želite visoku tortu, a stabilnu za vrućine,za nanošenje fondana i dodatnih figura, mozda čak i spratova - ovo je pun pogodak!


Potrebno je :

za tepsiju dimenzija  23x33cm, materijal za panj i jeza:

Marshmello Kore: 16 belanaca
                           32 kašike šećera
                           2 kašike sirćeta

žuti Fil: 1,5l mleka + 2dl
       16 žumanaca
       10 kašika šećera
       12 kašika brašna
       250g margarina

Plazma Fil: 300g mlevene plazme
                  1 velika kisela pavlaka (400g)
                  1dl soka od narandže
                  3 kašike šećera

Braon Fil: 700ml mleka
               3 pudinga čokolada
               8 kašika šećera
               200g margarina
               200g čokolade za kuvanje

Podloga za fondan: 125g margarina
                             150g šećera u prahu
                             2-3 kašike mleka

Ostalo : 250-300g čoko napolitanki, mlevenih
            200g pečenih, mlevenih lešnika
            fondan masa, oko 300-400g, svetlije boje
            50g cokolade za kuvanje, 2 kasike mleka i kasika ulja
            gel boja - crna ili tamno braon
            4 kupovnih kora za tortu + 1 za jeza
            300-400ml čokoladnog mleka
            alu folija, ulje
            figurice listovi, pecurke, cvetici, leptirici i sl..
           

Priprema : 

Za pripremu jedne marshmello kore, mutiti 8 belanaca sa prstohvatom soli, pa kada krene da se zgušnjava, dodavati kašiku po kašiku šećera (ukupno 16 kašika za jednu koru). Kada se šećer otopi u belancima i smesa postane kremasta - dodati jednu kašiku sirćeta i sjediniti mikserom.



Odgovarajuću tepsiju obložiti alu folijom, premazati uljem, sipati smesu za prvu koru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni, sat vremena, na srednjoj visini rerne.
Ponoviti postupak i za drugu koru.


Za pripremu žutog fila, blago umutiti 16 žumanaca sa 10 kašika sećera i 12 kašika brašna. Dodati 2dl mleka, da se smesa lepo poveže. 1,5l mleka staviti na umerenu vatru i, kada počne da isparava - dovoljno je ugrejano, skinuti sa vatre i dodati smesu od žumanaca. Promešati i vratiti na sporet, konstantno mešajući dok se fil ne zgusne. Ostaviti ga da se ohladi. Posebno, penasto umutiti margarin, sobne temperature i postepeno dodati filu, konstantno mešajući mikserom.
Od ove smese odvaditi oko 1/3, za filovanje i ukrašavanje ježa.
U ostatak dodati čoko napolitanke.

Braon fil : u činiji pomešati prah puding sa šećerom i dodati oko 20 kašika mleka, odvadjenih od onih 700ml. Ostatak mleka staviti da provri, skinuti sa vatre, umešati smesu od pudinga, vratiti na šporet i mešati dok se ne zgusne. U vrelo dodati seckanu čokoladu i dobro pomešati varjačom, da se sjedini. U ohladjeno dodati 200g umućenog margarina. Od ovog fila odvaditi 2-3 kašike za filovanje ježa, pa ostatak podeliti na 2 dela i u jedan dodati lešnike.

Plazma fil: sve sastojke pomešati drvenom varjačom.

Sklapanje torte : jedna kupovna kora natopljena čoko mlekom +
                          fil od lešnika+
                          jedna kupovna kora natopljena čoko mlekom +
                          pola žutog fila sa napolitankama +
                          jedna marshmello kora +
                          plazma fil +
                          jedna marshmello kora +
                          pola žutog fila sa napolitankama +
                          jedna kupovna kora natopljena čoko mlekom +
                          braon fil+
                          jedna kupovna kora natopljena čoko mlekom

Tortu ohladiti u frizideru pre sledećeg koraka, a to je opsecanje sa svih strana, kako bi se dobile ravne i glatke ivice, za lakše nanošenje fondana, tj za minimalnu upotrebu podloge za fondan.

Jež : od jedne kupovne kore izrezati bazu ježa i jos 3 lejera, svaki manji od prethodnog.



Mom ježu je baza bila 10-15cm dugačka.

Filovati prvo žutim filom, pa braon. Sledeću koru opet sa žutim, a zatim gornju koru i celog ježa obložiti žutim filom, praveći mu željeni oblik. Predeo lica podebljati žutim filom, kako bi bio čist i neprovidan, a zatim u ceo preostali žuti fil dodati tamne gel boje i špricem naneti bodlje, oči i nos.

Podloga za fondan : margarin sobne temperature izmiksati sa šećerom. Na kraju dodati mleko po potrebi, do 3 kašike. Premazati tortu neposredno pre nanošenja fondana, jer će služiti kao lepak.

Oko 1/3 fondana rastanjiti oklagijom, posipaju
ći prah šećerom da vam se ne lepi za radnu površinu i oklagiju. Prekriti gornju koru na torti i iseći višak sa strane.
Ostatak fondana obojiti tamnom gel bojom, rastanjiti, seći komade nepravilnih oblika, malo prstima zaobliti ivice i lepiti kao koru drveta po stranicama torte. Nakon toga, nožem za mazanje utisnuti šare u svaki taj komad.

Istopiti 50g čokolade, sa mlekom i uljem, pa četkom iscrtati godove po gornjem delu torte, po svetlom fondanu. Na mestu gde ce biti jež - ostaviti malo viščokolade, da služi kao lepak.

Postaviti ježa na vrh torte, pa ostatkom fila u špricu, fiksirati sve ostale ukrase oko torte. Na samoj torti ne bi valjalo koristiti taj fil, jer moze otopiti fondan na tim mestima kontakta.



Prijatnoo :)