Kako da od malo mesa dobijete 3 ukusna obroka, koja se posle lako kombinuju - da li supu i rizoto za rucak , pa posle pitu za veceru ili mozda rizoto ostaviti za uvece - od volje Vam :) sve se lako da podgrejati, cak i za sutradan posluziti. Prijatnoo :)
Potrebno je :
oko 600g pilecih prsa, sa kostima
za po 2 osobe:
Supa : kost sa pilecih prsa, grubo ocisceno, da ostane mesa
1 crni luk srednje velicine
2 sargarepe
malo celera
1.5l vode
so, biber, vegeta
rezanci po izboru
malo svezeg persuna
Pita : 250g kupovnih kora za pitu
1/2 kasike masti ili kasika ulja
meso sa pilecih prsa
1 praziluk ili crni luk
1 sargarepa
100-200g sampinjona svezih
1 jaje
1/2 kasicice slatke mlevene paprike
so, biber po ukusu
premaz - 2 kasicice kisele pavlake
1 kasika ulja
2 kasike jogurta
Rizoto : 1 tikvica, srednje velicine
1/2 kasike maslaca (20-30g)
1 soljica integralnog pirinca
1.5-2dl bujona, prethodno skuvanog, nezacinjenog
vode po potrebi, oko 5dl
garam masala (opcionalno)
smrznuto povrce (opcionalno)
1 crni luk srednje velicine
2 sargarepe
malo celera
1.5l vode
so, biber, vegeta
rezanci po izboru
malo svezeg persuna
Pita : 250g kupovnih kora za pitu
1/2 kasike masti ili kasika ulja
meso sa pilecih prsa
1 praziluk ili crni luk
1 sargarepa
100-200g sampinjona svezih
1 jaje
1/2 kasicice slatke mlevene paprike
so, biber po ukusu
premaz - 2 kasicice kisele pavlake
1 kasika ulja
2 kasike jogurta
Rizoto : 1 tikvica, srednje velicine
1/2 kasike maslaca (20-30g)
1 soljica integralnog pirinca
1.5-2dl bujona, prethodno skuvanog, nezacinjenog
vode po potrebi, oko 5dl
garam masala (opcionalno)
smrznuto povrce (opcionalno)
Priprema :
Prvo pristaviti supu, u vecu serpu, staviti sve osim zacina, naliti vodu i kuvati na umereno niskoj temperaturi, poklopljeno, sat vremena od trenutka kljucanja. Nakon toga, odvojiti oko 1.5-2dl ovog bujona za rizoto, izvaditi kost i povrce.
Nastavak pripreme supe mozete ostaviti i za kasnije, pred samo sluzenje, a moze i odmah. Sa kosti skinuti koliko god mesa ima i vratiti u supu. Jednu od dve sargarepe iseckati po volji, te takodje vratiti u supu (druga sargarepa ce ici u rizoto). Doliti vode po potrebi, neka ukupno bude oko 0.5-1l supe. Dovesti do vrenja i sipati rezance po zelji. Posoliti, pobiberiti, dodati vegetu. Na kraju dodati sitno seckan persun.
Pita se moze napraviti dok se kuva supa - pripremiti veci, dublji tiganj, u njemu zagrejati masnocu. Meso iseckati na najsitnije i proprziti u tiganju. Kad porumeni, dodati tanko i sitno seckan luk, kao i izrendanu svezu sargarepu. Par minuta prziti, pa nastaviti dinstanjem, postepenim dodavanjem vode, da povrce omeksa. Pred kraj, dodati sampinjone i zacine, pa kad ispari sva tecnost - skinuti sa vatre. U ohladjeno dodati 1 jaje i sjediniti kasikom.
Svaku koru po duzini podeliti na 2 dela. Na svaki taj komad rasporediti po punu kasiku fila i urolati, s tim da se sa strane malo podavije kora, da fil ne bi izasao.
Premazati mesavinom pavlake, jogurta i ulja i peci u rerni na 200 stepeni, da dobro porumeni. Poprskati sa malo vode i prekriti krpom, da kore malo otpuste.
Rizoto - u duboki tiganj staviti komadic maslaca. Kada se ugreje, dodati na zalogaje secenu tikvicu i proprziti da lepo porumeni. Potom dodati pirinac i na kratko ga proprziti, minut/dva. Smanjiti temperaturu ringle, pa pazljivo dodati tecnosti - malo vode i malo bujona. Tako i nastaviti naizmenicno dodavanje, sve dok pirinac ne bude skuvan. Pozaciniti, dodati iseckanu sargarepu iz supe, a po zelji, pred kraj kuvanja dodati saku smrznutog povrca (trebace mu 10-ak minuta da bude kuvano).
Nastavak pripreme supe mozete ostaviti i za kasnije, pred samo sluzenje, a moze i odmah. Sa kosti skinuti koliko god mesa ima i vratiti u supu. Jednu od dve sargarepe iseckati po volji, te takodje vratiti u supu (druga sargarepa ce ici u rizoto). Doliti vode po potrebi, neka ukupno bude oko 0.5-1l supe. Dovesti do vrenja i sipati rezance po zelji. Posoliti, pobiberiti, dodati vegetu. Na kraju dodati sitno seckan persun.
Pita se moze napraviti dok se kuva supa - pripremiti veci, dublji tiganj, u njemu zagrejati masnocu. Meso iseckati na najsitnije i proprziti u tiganju. Kad porumeni, dodati tanko i sitno seckan luk, kao i izrendanu svezu sargarepu. Par minuta prziti, pa nastaviti dinstanjem, postepenim dodavanjem vode, da povrce omeksa. Pred kraj, dodati sampinjone i zacine, pa kad ispari sva tecnost - skinuti sa vatre. U ohladjeno dodati 1 jaje i sjediniti kasikom.
Svaku koru po duzini podeliti na 2 dela. Na svaki taj komad rasporediti po punu kasiku fila i urolati, s tim da se sa strane malo podavije kora, da fil ne bi izasao.
Premazati mesavinom pavlake, jogurta i ulja i peci u rerni na 200 stepeni, da dobro porumeni. Poprskati sa malo vode i prekriti krpom, da kore malo otpuste.
Rizoto - u duboki tiganj staviti komadic maslaca. Kada se ugreje, dodati na zalogaje secenu tikvicu i proprziti da lepo porumeni. Potom dodati pirinac i na kratko ga proprziti, minut/dva. Smanjiti temperaturu ringle, pa pazljivo dodati tecnosti - malo vode i malo bujona. Tako i nastaviti naizmenicno dodavanje, sve dok pirinac ne bude skuvan. Pozaciniti, dodati iseckanu sargarepu iz supe, a po zelji, pred kraj kuvanja dodati saku smrznutog povrca (trebace mu 10-ak minuta da bude kuvano).
Prijatnoo :)
No comments:
Post a Comment