...Ukoliko želite visoku tortu, a stabilnu za vrućine,za nanošenje fondana i dodatnih figura, mozda čak i spratova - ovo je pun pogodak!
Potrebno je :
za tepsiju dimenzija 23x33cm, materijal za panj i jeza:
Marshmello Kore: 16 belanaca
32 kašike šećera
2 kašike sirćeta
32 kašike šećera
2 kašike sirćeta
žuti Fil: 1,5l mleka + 2dl
16 žumanaca
10 kašika šećera
12 kašika brašna
250g margarina
Plazma Fil: 300g mlevene plazme
1 velika kisela pavlaka (400g)
1dl soka od narandže
3 kašike šećera
Braon Fil: 700ml mleka
3 pudinga čokolada
8 kašika šećera
200g margarina
200g čokolade za kuvanje
Podloga za fondan: 125g margarina
150g šećera u prahu
2-3 kašike mleka
Ostalo : 250-300g čoko napolitanki, mlevenih
200g pečenih, mlevenih lešnika
fondan masa, oko 300-400g, svetlije boje
50g cokolade za kuvanje, 2 kasike mleka i kasika ulja
gel boja - crna ili tamno braon
4 kupovnih kora za tortu + 1 za jeza
300-400ml čokoladnog mleka
alu folija, ulje
figurice listovi, pecurke, cvetici, leptirici i sl..
16 žumanaca
10 kašika šećera
12 kašika brašna
250g margarina
Plazma Fil: 300g mlevene plazme
1 velika kisela pavlaka (400g)
1dl soka od narandže
3 kašike šećera
Braon Fil: 700ml mleka
3 pudinga čokolada
8 kašika šećera
200g margarina
200g čokolade za kuvanje
Podloga za fondan: 125g margarina
150g šećera u prahu
2-3 kašike mleka
Ostalo : 250-300g čoko napolitanki, mlevenih
200g pečenih, mlevenih lešnika
fondan masa, oko 300-400g, svetlije boje
50g cokolade za kuvanje, 2 kasike mleka i kasika ulja
gel boja - crna ili tamno braon
4 kupovnih kora za tortu + 1 za jeza
300-400ml čokoladnog mleka
alu folija, ulje
figurice listovi, pecurke, cvetici, leptirici i sl..
Priprema :
Za pripremu jedne marshmello kore, mutiti 8 belanaca sa prstohvatom soli, pa kada krene da se zgušnjava, dodavati kašiku po kašiku šećera (ukupno 16 kašika za jednu koru). Kada se šećer otopi u belancima i smesa postane kremasta - dodati jednu kašiku sirćeta i sjediniti mikserom.
Odgovarajuću tepsiju obložiti alu folijom, premazati uljem, sipati smesu za prvu koru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni, sat vremena, na srednjoj visini rerne.
Ponoviti postupak i za drugu koru.
Za pripremu žutog fila, blago umutiti 16 žumanaca sa 10 kašika sećera i 12 kašika brašna. Dodati 2dl mleka, da se smesa lepo poveže. 1,5l mleka staviti na umerenu vatru i, kada počne da isparava - dovoljno je ugrejano, skinuti sa vatre i dodati smesu od žumanaca. Promešati i vratiti na sporet, konstantno mešajući dok se fil ne zgusne. Ostaviti ga da se ohladi. Posebno, penasto umutiti margarin, sobne temperature i postepeno dodati filu, konstantno mešajući mikserom.
Od ove smese odvaditi oko 1/3, za filovanje i ukrašavanje ježa.
U ostatak dodati čoko napolitanke.
Braon fil : u činiji pomešati prah puding sa šećerom i dodati oko 20 kašika mleka, odvadjenih od onih 700ml. Ostatak mleka staviti da provri, skinuti sa vatre, umešati smesu od pudinga, vratiti na šporet i mešati dok se ne zgusne. U vrelo dodati seckanu čokoladu i dobro pomešati varjačom, da se sjedini. U ohladjeno dodati 200g umućenog margarina. Od ovog fila odvaditi 2-3 kašike za filovanje ježa, pa ostatak podeliti na 2 dela i u jedan dodati lešnike.
Plazma fil: sve sastojke pomešati drvenom varjačom.
Sklapanje torte : jedna kupovna kora natopljena čoko mlekom +
fil od lešnika+
jedna kupovna kora natopljena čoko mlekom +
pola žutog fila sa napolitankama +
jedna marshmello kora +
plazma fil +
jedna marshmello kora +
pola žutog fila sa napolitankama +
jedna kupovna kora natopljena čoko mlekom +
braon fil+
jedna kupovna kora natopljena čoko mlekom
Tortu ohladiti u frizideru pre sledećeg koraka, a to je opsecanje sa svih strana, kako bi se dobile ravne i glatke ivice, za lakše nanošenje fondana, tj za minimalnu upotrebu podloge za fondan.
Jež : od jedne kupovne kore izrezati bazu ježa i jos 3 lejera, svaki manji od prethodnog.
Oko 1/3 fondana rastanjiti oklagijom, posipajući prah šećerom da vam se ne lepi za radnu površinu i oklagiju. Prekriti gornju koru na torti i iseći višak sa strane.
Ponoviti postupak i za drugu koru.
Za pripremu žutog fila, blago umutiti 16 žumanaca sa 10 kašika sećera i 12 kašika brašna. Dodati 2dl mleka, da se smesa lepo poveže. 1,5l mleka staviti na umerenu vatru i, kada počne da isparava - dovoljno je ugrejano, skinuti sa vatre i dodati smesu od žumanaca. Promešati i vratiti na sporet, konstantno mešajući dok se fil ne zgusne. Ostaviti ga da se ohladi. Posebno, penasto umutiti margarin, sobne temperature i postepeno dodati filu, konstantno mešajući mikserom.
Od ove smese odvaditi oko 1/3, za filovanje i ukrašavanje ježa.
U ostatak dodati čoko napolitanke.
Braon fil : u činiji pomešati prah puding sa šećerom i dodati oko 20 kašika mleka, odvadjenih od onih 700ml. Ostatak mleka staviti da provri, skinuti sa vatre, umešati smesu od pudinga, vratiti na šporet i mešati dok se ne zgusne. U vrelo dodati seckanu čokoladu i dobro pomešati varjačom, da se sjedini. U ohladjeno dodati 200g umućenog margarina. Od ovog fila odvaditi 2-3 kašike za filovanje ježa, pa ostatak podeliti na 2 dela i u jedan dodati lešnike.
Plazma fil: sve sastojke pomešati drvenom varjačom.
Sklapanje torte : jedna kupovna kora natopljena čoko mlekom +
fil od lešnika+
jedna kupovna kora natopljena čoko mlekom +
pola žutog fila sa napolitankama +
jedna marshmello kora +
plazma fil +
jedna marshmello kora +
pola žutog fila sa napolitankama +
jedna kupovna kora natopljena čoko mlekom +
braon fil+
jedna kupovna kora natopljena čoko mlekom
Tortu ohladiti u frizideru pre sledećeg koraka, a to je opsecanje sa svih strana, kako bi se dobile ravne i glatke ivice, za lakše nanošenje fondana, tj za minimalnu upotrebu podloge za fondan.
Jež : od jedne kupovne kore izrezati bazu ježa i jos 3 lejera, svaki manji od prethodnog.
Mom ježu je baza bila 10-15cm dugačka.
Filovati prvo žutim filom, pa braon. Sledeću koru opet sa žutim, a zatim gornju koru i celog ježa obložiti žutim filom, praveći mu željeni oblik. Predeo lica podebljati žutim filom, kako bi bio čist i neprovidan, a zatim u ceo preostali žuti fil dodati tamne gel boje i špricem naneti bodlje, oči i nos.
Podloga za fondan : margarin sobne temperature izmiksati sa šećerom. Na kraju dodati mleko po potrebi, do 3 kašike. Premazati tortu neposredno pre nanošenja fondana, jer će služiti kao lepak.
Oko 1/3 fondana rastanjiti oklagijom, posipajući prah šećerom da vam se ne lepi za radnu površinu i oklagiju. Prekriti gornju koru na torti i iseći višak sa strane.
Ostatak fondana obojiti tamnom gel bojom, rastanjiti, seći komade nepravilnih oblika, malo prstima zaobliti ivice i lepiti kao koru drveta po stranicama torte. Nakon toga, nožem za mazanje utisnuti šare u svaki taj komad.
Istopiti 50g čokolade, sa mlekom i uljem, pa četkom iscrtati godove po gornjem delu torte, po svetlom fondanu. Na mestu gde ce biti jež - ostaviti malo više čokolade, da služi kao lepak.
Postaviti ježa na vrh torte, pa ostatkom fila u špricu, fiksirati sve ostale ukrase oko torte. Na samoj torti ne bi valjalo koristiti taj fil, jer moze otopiti fondan na tim mestima kontakta.
Prijatnoo :)
No comments:
Post a Comment