Friday, January 4, 2019

Sarma



Potrebno je :


za oko 1kg mešanog mlevenog mesa:

Punjenje : 1kg mešanog mlevenog mesa
                1 crni luk srednje veličine
                3 čena belog luka
                1 ravna kašika mlevenog crnog bibera
                1 ravna kašika vegete
                1 ravna kašika slatke mlevene paprike
                2 šoljice pirinča, opranog
                so, po ukusu

Ostalo : listovi kiselog kupusa, 1 pakovanje
             dimljena suva rebra
             slanina
             1 glavica belog luka
             oko 5 listova lovora
             
                             

Priprema : 

U dublji tiganj ili šerpu sa debelim dnom staviti malo masnoće (kašiku masti, maslaca ili 2-3 kašike ulja) i dodati sitno seckan crni luk. Na srednjoj temperaturi dinstati, uz povremeno dodavanje male količine vode, čisto da luk ne zagori. Kad luk postane providan (10-ak minuta), dodati mleveno meso, dok se dinsta, dobro ga mešati i sitniti varjačom. Meso će pustiti svoju vodu. Kada ta voda ispari, a meso u potpunosti promeni boju - dodati začine: biber, papriku, vegetu i so - neka se nasuvo malo proprže zajedno sa mesom. Skloniti sa šporeta i dodati sitno seckan beli luk i pirinač. Promešati i ostaviti da se prohladi.

Za to vreme, odvojiti listove kiselog kupusa, oprati svaki pojedinačno pod mlazom hladne vode i svaki list podeliti na pola tako što se odstrani srednja najdeblja žila. Dobićete od svakog lista 2 komada koji podsećaju na trougao, te ćete fil (1 kašika fila za svaku sarmicu) stavljati na najširu stranu, malo podaviti sa leve i desne strane fila da ne ispadne i zarolati ka vrhu ,,trougla".








Na dno široke šerpe staviti 2-3 ,,lošija"  lista, koji su ili deblji ili mali za filovanje, pa malo seckane slanine, dimljenih rebara (proprana pod mlazom hladne vode, da se spere eventualna veća količina soli), krupno sečen beli luk, list lovora, pa redjati napunjene sarme. I tako redom dok ima sastojaka. 

Dobro ih zbijte jednu do druge, da ne isplivaju kad se voda nalije. U tu svrhu, staviti manji (a teži) poklopac nego što je odgovarajući za tu šerpu, kako bi poklopac direktno pritiskao sarme.

Naliti hladnom vodom, samo toliko da ogrezne sva sarma. Kada voda krene da ključa, smanjiti temperaturu na minimalnu (kod mene je to 2-3 od 9) i slobodno kuvati 2 sata, može i duže ako pravite veću količinu i u zavisnosti od kvaliteta, debljine kupusa. Svakako proveriti bockanjem kupusa - ako je on mekan - sigurno je i sve ostalo ok ;)

Prijatnoo :)




No comments:

Post a Comment