Tuesday, January 15, 2019

Cupcakes


...ovde dajem recept za Lešnik Cupcakes, konkretno. Medjutim, može Vam poslužiti kao osnova za bilo koju drugu aromu. Sam muffin može poslužiti kao dobra osnova čak i za filove koji nisu zasnovani na čokoladi - verujte - isprobano je milion puta :) toliko je jednostavan recept, a nijednom se nije desilo da ne uspe, već uvek naraste visoko iznad korpice. Još jedna sjajna stvar je što se može servirati skoro pa odmah nakon filovanja - ne treba čekati par sati da se ukusi slegnu i spoje - samo napravite, stavite u frižider i dok završite ručak - spremni su za jelo ;) a za fil - dala sam osnovu, pa mašti na volju...


Potrebno je :

Muffin :                180g pšeničnog belog brašna TIP400
(za 12 kom.)        1 ravna kašikica praška za pecivo
                           1 ravna kašikica sode bikarbone
                           1/3 ravne kašikice soli (na vrh kašikice)
                           45g kakao
                           1dl tople/vruće vode
                           100g maslaca
                           100g šećera
                           2 jaja

                           1dl kisele pavlake

Fil : 3dl mleka + 1dl mleka
       1 kesica pudinga od čokolade
       3 kašike šećera
       150g čokolade za kuvanje
       100g maslaca
       80-100g mlevenih pečenih lešnika
       50-100g mlevenog keksa

Ostalo : papirni kalupi za mafine (prečnika 5cm)
            pleh sa kalupima za mafine (prečnika 5cm)
            12 celih pečenih lešnika, za dekoraciju (opcionalno)
            malo mlevenog keksa za posipanje za dekoraciju (opcionalno)
            špric za ukrašavanje (opcionalno)


Priprema :

Muffin : u dubljoj činiji, pomešati suve sastojke - brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. U posebnu posudu sipati prosejan kakao i preliti ga toplom/vrućkastom vodom, pa mešati kašikom da se rastopi. Za to vreme pristaviti maslac i šećer u malu šerpicu, uključiti na srednju temperaturu, da se sve otopi. Skloniti sa šporeta, pa mešati par minuta, mikserom ili žicom, da se malo prohladi, a zatim dodati jedno po jedno jaje i opet dobro promešati da se sjedini. Dodati kakao sa vodom, promešati, pa sve to sipati u mešavinu suvih sastojaka. Sve lepo promešati pa sipati u kalupe za mafine, peći u rerni na 200 stepeni, posle 10-ak minuta bocnuti čačkalicom ili nožem da se proveri da li je pečeno-ako izadje čisto-pečeno je. Ne treba presušiti mafine, zato na vreme početi proveravati da li je pečeno.

Fil: pristaviti 3dl mleka na srednju temperaturu, da provri. Za to vreme, u posebnu činiju, pomešati puding prah, šećer i onoliko hladnog mleka (1dl) koliko treba da se smesa lepo poveže. Kad mleko provri, skloniti sa vatre, sipati mešavinu sa pudingom, vratiti na šporet i mešati sve dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, pa u vruće dodati maslac, mešati da se rastopi, pa dodati i čokoladu (izlomljenu na kocke), promešati da se lepo istopi. Pokriti najlonskom kesom i ostaviti da se ohladi.
U ohladjeno dodati mlevene lešnike i onoliko mlevenog keksa koliko je potrebno da gustina bude idealna za istiskivanje kroz špric (možda Vam neće ni trebati).

Naneti fil na mafine, posuti mlevenim keksom i ukrasiti celim lešnicima.

Prijatnoo :)

No comments:

Post a Comment