...ovde dajem recept za Lešnik Cupcakes, konkretno. Medjutim, može Vam poslužiti kao osnova za bilo koju drugu aromu. Sam muffin može poslužiti kao dobra osnova čak i za filove koji nisu zasnovani na čokoladi - verujte - isprobano je milion puta :) toliko je jednostavan recept, a nijednom se nije desilo da ne uspe, već uvek naraste visoko iznad korpice. Još jedna sjajna stvar je što se može servirati skoro pa odmah nakon filovanja - ne treba čekati par sati da se ukusi slegnu i spoje - samo napravite, stavite u frižider i dok završite ručak - spremni su za jelo ;) a za fil - dala sam osnovu, pa mašti na volju...
Potrebno je :
Muffin : 180g pšeničnog belog brašna TIP400
(za 12 kom.) 1 ravna kašikica praška za pecivo
(za 12 kom.) 1 ravna kašikica praška za pecivo
1 ravna kašikica sode bikarbone
1/3 ravne kašikice soli (na vrh kašikice)
45g kakao
1dl tople/vruće vode
100g maslaca
100g šećera
2 jaja
1dl kisele pavlake
Fil : 3dl mleka + 1dl mleka
1 kesica pudinga od čokolade
3 kašike šećera
150g čokolade za kuvanje
100g maslaca
80-100g mlevenih pečenih lešnika
50-100g mlevenog keksa
100g šećera
2 jaja
1dl kisele pavlake
Fil : 3dl mleka + 1dl mleka
1 kesica pudinga od čokolade
3 kašike šećera
150g čokolade za kuvanje
100g maslaca
80-100g mlevenih pečenih lešnika
50-100g mlevenog keksa
Ostalo : papirni kalupi za mafine (prečnika 5cm)
pleh sa kalupima za mafine (prečnika 5cm)
12 celih pečenih lešnika, za dekoraciju (opcionalno)
malo mlevenog keksa za posipanje za dekoraciju (opcionalno)
špric za ukrašavanje (opcionalno)
Muffin : u dubljoj činiji, pomešati suve sastojke - brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. U posebnu posudu sipati prosejan kakao i preliti ga toplom/vrućkastom vodom, pa mešati kašikom da se rastopi. Za to vreme pristaviti maslac i šećer u malu šerpicu, uključiti na srednju temperaturu, da se sve otopi. Skloniti sa šporeta, pa mešati par minuta, mikserom ili žicom, da se malo prohladi, a zatim dodati jedno po jedno jaje i opet dobro promešati da se sjedini. Dodati kakao sa vodom, promešati, pa sve to sipati u mešavinu suvih sastojaka. Sve lepo promešati pa sipati u kalupe za mafine, peći u rerni na 200 stepeni, posle 10-ak minuta bocnuti čačkalicom ili nožem da se proveri da li je pečeno-ako izadje čisto-pečeno je. Ne treba presušiti mafine, zato na vreme početi proveravati da li je pečeno.12 celih pečenih lešnika, za dekoraciju (opcionalno)
malo mlevenog keksa za posipanje za dekoraciju (opcionalno)
špric za ukrašavanje (opcionalno)
Priprema :
Fil: pristaviti 3dl mleka na srednju temperaturu, da provri. Za to vreme, u posebnu činiju, pomešati puding prah, šećer i onoliko hladnog mleka (1dl) koliko treba da se smesa lepo poveže. Kad mleko provri, skloniti sa vatre, sipati mešavinu sa pudingom, vratiti na šporet i mešati sve dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, pa u vruće dodati maslac, mešati da se rastopi, pa dodati i čokoladu (izlomljenu na kocke), promešati da se lepo istopi. Pokriti najlonskom kesom i ostaviti da se ohladi.
U ohladjeno dodati mlevene lešnike i onoliko mlevenog keksa koliko je potrebno da gustina bude idealna za istiskivanje kroz špric (možda Vam neće ni trebati).
Naneti fil na mafine, posuti mlevenim keksom i ukrasiti celim lešnicima.
Prijatnoo :)
No comments:
Post a Comment