Potrebno je :
za okruglu tepsiju precnika 26cm:
Marshmello Kora: 6 belanaca
prstohvat soli
8 kašika šećera
1 kašika sirćeta
prstohvat soli
8 kašika šećera
1 kašika sirćeta
malina Fil: 200g smrznutih malina
2dl vode
8 kašika šećera
2 kesice pudinga od malina
žuti Fil: 1/2l mleka + 1dl
6 žumanaca
8 kašika šećera
5 punih kašika brašna
150g maslaca
2 vanil-šećera
Ostalo : 100g čokolade za kuvanje
1 kašika ulja
2-3 kašike mleka
alu-folija
1/2 kašike ulja
Priprema :
Za pripremu marshmello kore, umutiti 6 belanaca sa malim prstohvatom soli, pa kada krene da se zgušnjava, dodavati kašiku po kašiku šećera. Kada se šećer otopi u belancima i smesa postane kremasta - dodati jednu kašiku sirćeta i sjediniti mikserom.
Odgovarajuću tepsiju obložiti alu folijom, premazati uljem, sipati smesu za prvu koru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni, sat vremena, na srednjoj visini rerne.
Pečenu koru prohladiti, osloboditi je od alu-folije i ostaviti na tacnu da se potpuno ohladi.
Za pripremu malina fila, staviti 2dl vode i smrznute maline u šerpu, na srednju temperaturu, da proljkuča. Posebno pomešati šećer, puding od malina i toliko hladne vode da lepo poveže smesu. Dodati u proključalu tečnost i kuvati, konstantno mešajući, da se zgusne. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se potpuno ohladi. Pokriti najlonskom kesom, da se ne bi stvarala korica na površini fila.
Za pripremu žutog fila, blago umutiti žumanca sa šećerom i brašnom. Dodati 1dl mleka, da se smesa lepo poveže. 1/2l mleka staviti na umerenu vatru i, kada počne da isparava - dovoljno je ugrejano, skinuti sa vatre i dodati smesu od žumanaca. Promešati i vratiti na šporet, konstantno mešajući dok se fil ne zgusne. Ostaviti ga da se ohladi (prekriti najlonskom kesom, da se ne bi stvorila korica na površini fila). Posebno, penasto umutiti maslac sobne temperature i vanil-šećer. Postepeno dodavati krem od žumanaca, konstantno mešajući mikserom da se potpuno sjedini.
Postupak slaganja torte : na ohladjenu koru staviti malina fil, potom glazuru od čokolade otopljene na malo ulja i mleka. Kada se glazura malo stegne, premazati sa oko 2/3 žutog fila, a sa preostalom 1/3 fila ukrasiti gornju površinu torte.
Pre služenja, ohladiti u frižideru na nekoliko sati.
Prijatnoo :)
Odgovarajuću tepsiju obložiti alu folijom, premazati uljem, sipati smesu za prvu koru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni, sat vremena, na srednjoj visini rerne.
Pečenu koru prohladiti, osloboditi je od alu-folije i ostaviti na tacnu da se potpuno ohladi.
Za pripremu malina fila, staviti 2dl vode i smrznute maline u šerpu, na srednju temperaturu, da proljkuča. Posebno pomešati šećer, puding od malina i toliko hladne vode da lepo poveže smesu. Dodati u proključalu tečnost i kuvati, konstantno mešajući, da se zgusne. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se potpuno ohladi. Pokriti najlonskom kesom, da se ne bi stvarala korica na površini fila.
Za pripremu žutog fila, blago umutiti žumanca sa šećerom i brašnom. Dodati 1dl mleka, da se smesa lepo poveže. 1/2l mleka staviti na umerenu vatru i, kada počne da isparava - dovoljno je ugrejano, skinuti sa vatre i dodati smesu od žumanaca. Promešati i vratiti na šporet, konstantno mešajući dok se fil ne zgusne. Ostaviti ga da se ohladi (prekriti najlonskom kesom, da se ne bi stvorila korica na površini fila). Posebno, penasto umutiti maslac sobne temperature i vanil-šećer. Postepeno dodavati krem od žumanaca, konstantno mešajući mikserom da se potpuno sjedini.
Postupak slaganja torte : na ohladjenu koru staviti malina fil, potom glazuru od čokolade otopljene na malo ulja i mleka. Kada se glazura malo stegne, premazati sa oko 2/3 žutog fila, a sa preostalom 1/3 fila ukrasiti gornju površinu torte.
Pre služenja, ohladiti u frižideru na nekoliko sati.
Prijatnoo :)
No comments:
Post a Comment