Thursday, January 10, 2019

Mini Kapri Torta



Potrebno je :

za okruglu tepsiju precnika  26cm:

Marshmello Kora: 6 belanaca
                           prstohvat soli
                           8 kašika šećera
                           1 kašika sirćeta


malina Fil: 200g smrznutih malina
                 2dl vode
                 8 kašika šećera
                 2 kesice pudinga od malina

žuti Fil: 1/2l mleka + 1dl
            6 žumanaca
            8 kašika šećera
            5 punih kašika brašna
            150g maslaca
            2 vanil-šećera

Ostalo : 100g čokolade za kuvanje
             1 kašika ulja
             2-3 kašike mleka

             alu-folija
             1/2 kašike ulja
           

Priprema : 

Za pripremu marshmello kore, umutiti 6 belanaca sa malim prstohvatom soli, pa kada krene da se zgušnjava, dodavati kašiku po kašiku šećera. Kada se šećer otopi u belancima i smesa postane kremasta - dodati jednu kašiku sirćeta i sjediniti mikserom.

Odgovarajuću tepsiju obložiti alu folijom, premazati uljem, sipati smesu za prvu koru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni, sat vremena, na srednjoj visini rerne.
Pečenu koru prohladiti, osloboditi je od alu-folije i ostaviti na tacnu da se potpuno ohladi.

Za pripremu malina fila, staviti 2dl vode i smrznute maline u šerpu, na srednju temperaturu, da proljkuča. Posebno pomešati šećer, puding od malina i toliko hladne vode da lepo poveže smesu. Dodati u proključalu tečnost i kuvati, konstantno mešajući, da se zgusne. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se potpuno ohladi. Pokriti najlonskom kesom, da se ne bi stvarala korica na površini fila.

Za pripremu žutog fila, blago umutiti žumanca sa šećerom i brašnom. Dodati 1dl mleka, da se smesa lepo poveže. 1/2l mleka staviti na umerenu vatru i, kada počne da isparava - dovoljno je ugrejano, skinuti sa vatre i dodati smesu od žumanaca. Promešati i vratiti na šporet, konstantno mešajući dok se fil ne zgusne. Ostaviti ga da se ohladi (prekriti najlonskom kesom, da se ne bi stvorila korica na površini fila). Posebno, penasto umutiti maslac sobne temperature i vanil-šećer. Postepeno dodavati krem od žumanaca, konstantno mešajući mikserom da se potpuno sjedini.























Postupak slaganja torte : na ohladjenu koru staviti malina fil, potom glazuru od čokolade otopljene na malo ulja i mleka. Kada se glazura malo stegne, premazati sa oko 2/3 žutog fila, a sa preostalom 1/3 fila ukrasiti gornju površinu torte.

Pre služenja, ohladiti u frižideru na nekoliko sati.


Prijatnoo :)

No comments:

Post a Comment