Monday, January 28, 2019

Kuruza







Ako ste pomislili da je ovo nešto nalik proji - varate se :) struktura je zaista posebna, ne pada mi na pamet nijedno jelo nalik kuruzi, a druga karakteristika je da ne ide so, naprotiv - slatkastog je ukusa.

... ne mogu da zamislim sarmu bez kuruze ... sjajan je kontrast bilo kom kuvanom jelu koje je kiselkasto, jer daje balans svojom slatkoćom. Može i da se udrobi u mlako mleko, to kasnije, kad se nakon par dana krene su
šiti ili ti ponestane kuvanja uz koje bi je jeo :)
ide i uz suhomesnato i malo sira, pavlake.....

Recept sam nasledila od strine, sa jednom napomenom - Nije teška za napraviti, jedini problem jeste kukuruzno bra
šno, koje mora biti domaće. Može se napraviti i od kupovnog, industrijskog - ukus će biti odličan, ali struktura izostaje, takva kuruza bude suvlja... Srećom, u prodavnicama ,,zdrave hrane" se može naći kvalitetnije brašno, pa je moguće napraviti ovu poslasticu i ako nemate svoj kukuruz i mlin :)








Potrebno je :



za tepsiju prečnika oko 24cm:

500g kukuruznog brašna, domaćeg
1 šoljica (1dl) belog pšenicnog brašna TIP400
3 kašike istopljene masti
1 kašika šećera
1/2 kesice praška za pecivo (2 kašikice)
mlaka voda, količina po potrebi

Ostalo : pek papir
            malo masnoće, ulje ili mast
                             

Priprema : 

U dublju posudu sipati obe vrste brašna, dobro ih pomešati, pa dodati prašak za pecivo, šećer i mast. Dodati onoliko mlake vode koliko je potrebno da se stvori masa srednje gustine, kao gusti jogurt. Dobro promešati drvenom varjačom.

Sipati u podmazan ili pek papirom obložen kalup i peći na 200 stepeni, da dobro porumeni (oko 1 sat).

Odmah nakon pečenja, umotati u mokru krpu i ostaviti tako sve dok se ne ohladi, kako bi kora omekšala.

Nakon što se ohladi, držati umotano u suvu krpu, u najlonskoj kesi.

Prijatnoo :)

No comments:

Post a Comment