Ako ste pomislili da je ovo nešto nalik proji - varate se :) struktura je zaista posebna, ne pada mi na pamet nijedno jelo nalik kuruzi, a druga karakteristika je da ne ide so, naprotiv - slatkastog je ukusa.
... ne mogu da zamislim sarmu bez kuruze ... sjajan je kontrast bilo kom kuvanom jelu koje je kiselkasto, jer daje balans svojom slatkoćom. Može i da se udrobi u mlako mleko, to kasnije, kad se nakon par dana krene sušiti ili ti ponestane kuvanja uz koje bi je jeo :)
ide i uz suhomesnato i malo sira, pavlake.....
Recept sam nasledila od strine, sa jednom napomenom - Nije teška za napraviti, jedini problem jeste kukuruzno brašno, koje mora biti domaće. Može se napraviti i od kupovnog, industrijskog - ukus će biti odličan, ali struktura izostaje, takva kuruza bude suvlja... Srećom, u prodavnicama ,,zdrave hrane" se može naći kvalitetnije brašno, pa je moguće napraviti ovu poslasticu i ako nemate svoj kukuruz i mlin :)
Potrebno je :
za tepsiju prečnika oko 24cm:
500g kukuruznog brašna, domaćeg
1 šoljica (1dl) belog pšenicnog brašna TIP400
3 kašike istopljene masti
1 kašika šećera
1/2 kesice praška za pecivo (2 kašikice)
mlaka voda, količina po potrebi
Ostalo : pek papir
malo masnoće, ulje ili mast
500g kukuruznog brašna, domaćeg
1 šoljica (1dl) belog pšenicnog brašna TIP400
3 kašike istopljene masti
1 kašika šećera
1/2 kesice praška za pecivo (2 kašikice)
mlaka voda, količina po potrebi
Ostalo : pek papir
malo masnoće, ulje ili mast
Priprema :
U dublju posudu sipati obe vrste brašna, dobro ih pomešati, pa dodati prašak za pecivo, šećer i mast. Dodati onoliko mlake vode koliko je potrebno da se stvori masa srednje gustine, kao gusti jogurt. Dobro promešati drvenom varjačom.
Sipati u podmazan ili pek papirom obložen kalup i peći na 200 stepeni, da dobro porumeni (oko 1 sat).
Odmah nakon pečenja, umotati u mokru krpu i ostaviti tako sve dok se ne ohladi, kako bi kora omekšala.
Nakon što se ohladi, držati umotano u suvu krpu, u najlonskoj kesi.
Prijatnoo :)
Sipati u podmazan ili pek papirom obložen kalup i peći na 200 stepeni, da dobro porumeni (oko 1 sat).
Odmah nakon pečenja, umotati u mokru krpu i ostaviti tako sve dok se ne ohladi, kako bi kora omekšala.
Nakon što se ohladi, držati umotano u suvu krpu, u najlonskoj kesi.
Prijatnoo :)
No comments:
Post a Comment