Thursday, September 20, 2018

Nemanjina Torta




...Ukoliko želite visoku tortu, a stabilnu za vrućine,za nanošenje fondana i dodatnih figura, mozda čak i spratova - ovo je pun pogodak!


Potrebno je :

za tepsiju dimenzija  23x33cm, materijal za panj i jeza:

Marshmello Kore: 16 belanaca
                           32 kašike šećera
                           2 kašike sirćeta

žuti Fil: 1,5l mleka + 2dl
       16 žumanaca
       10 kašika šećera
       12 kašika brašna
       250g margarina

Plazma Fil: 300g mlevene plazme
                  1 velika kisela pavlaka (400g)
                  1dl soka od narandže
                  3 kašike šećera

Braon Fil: 700ml mleka
               3 pudinga čokolada
               8 kašika šećera
               200g margarina
               200g čokolade za kuvanje

Podloga za fondan: 125g margarina
                             150g šećera u prahu
                             2-3 kašike mleka

Ostalo : 250-300g čoko napolitanki, mlevenih
            200g pečenih, mlevenih lešnika
            fondan masa, oko 300-400g, svetlije boje
            50g cokolade za kuvanje, 2 kasike mleka i kasika ulja
            gel boja - crna ili tamno braon
            4 kupovnih kora za tortu + 1 za jeza
            300-400ml čokoladnog mleka
            alu folija, ulje
            figurice listovi, pecurke, cvetici, leptirici i sl..
           

Priprema : 

Za pripremu jedne marshmello kore, mutiti 8 belanaca sa prstohvatom soli, pa kada krene da se zgušnjava, dodavati kašiku po kašiku šećera (ukupno 16 kašika za jednu koru). Kada se šećer otopi u belancima i smesa postane kremasta - dodati jednu kašiku sirćeta i sjediniti mikserom.



Odgovarajuću tepsiju obložiti alu folijom, premazati uljem, sipati smesu za prvu koru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni, sat vremena, na srednjoj visini rerne.
Ponoviti postupak i za drugu koru.


Za pripremu žutog fila, blago umutiti 16 žumanaca sa 10 kašika sećera i 12 kašika brašna. Dodati 2dl mleka, da se smesa lepo poveže. 1,5l mleka staviti na umerenu vatru i, kada počne da isparava - dovoljno je ugrejano, skinuti sa vatre i dodati smesu od žumanaca. Promešati i vratiti na sporet, konstantno mešajući dok se fil ne zgusne. Ostaviti ga da se ohladi. Posebno, penasto umutiti margarin, sobne temperature i postepeno dodati filu, konstantno mešajući mikserom.
Od ove smese odvaditi oko 1/3, za filovanje i ukrašavanje ježa.
U ostatak dodati čoko napolitanke.

Braon fil : u činiji pomešati prah puding sa šećerom i dodati oko 20 kašika mleka, odvadjenih od onih 700ml. Ostatak mleka staviti da provri, skinuti sa vatre, umešati smesu od pudinga, vratiti na šporet i mešati dok se ne zgusne. U vrelo dodati seckanu čokoladu i dobro pomešati varjačom, da se sjedini. U ohladjeno dodati 200g umućenog margarina. Od ovog fila odvaditi 2-3 kašike za filovanje ježa, pa ostatak podeliti na 2 dela i u jedan dodati lešnike.

Plazma fil: sve sastojke pomešati drvenom varjačom.

Sklapanje torte : jedna kupovna kora natopljena čoko mlekom +
                          fil od lešnika+
                          jedna kupovna kora natopljena čoko mlekom +
                          pola žutog fila sa napolitankama +
                          jedna marshmello kora +
                          plazma fil +
                          jedna marshmello kora +
                          pola žutog fila sa napolitankama +
                          jedna kupovna kora natopljena čoko mlekom +
                          braon fil+
                          jedna kupovna kora natopljena čoko mlekom

Tortu ohladiti u frizideru pre sledećeg koraka, a to je opsecanje sa svih strana, kako bi se dobile ravne i glatke ivice, za lakše nanošenje fondana, tj za minimalnu upotrebu podloge za fondan.

Jež : od jedne kupovne kore izrezati bazu ježa i jos 3 lejera, svaki manji od prethodnog.



Mom ježu je baza bila 10-15cm dugačka.

Filovati prvo žutim filom, pa braon. Sledeću koru opet sa žutim, a zatim gornju koru i celog ježa obložiti žutim filom, praveći mu željeni oblik. Predeo lica podebljati žutim filom, kako bi bio čist i neprovidan, a zatim u ceo preostali žuti fil dodati tamne gel boje i špricem naneti bodlje, oči i nos.

Podloga za fondan : margarin sobne temperature izmiksati sa šećerom. Na kraju dodati mleko po potrebi, do 3 kašike. Premazati tortu neposredno pre nanošenja fondana, jer će služiti kao lepak.

Oko 1/3 fondana rastanjiti oklagijom, posipaju
ći prah šećerom da vam se ne lepi za radnu površinu i oklagiju. Prekriti gornju koru na torti i iseći višak sa strane.
Ostatak fondana obojiti tamnom gel bojom, rastanjiti, seći komade nepravilnih oblika, malo prstima zaobliti ivice i lepiti kao koru drveta po stranicama torte. Nakon toga, nožem za mazanje utisnuti šare u svaki taj komad.

Istopiti 50g čokolade, sa mlekom i uljem, pa četkom iscrtati godove po gornjem delu torte, po svetlom fondanu. Na mestu gde ce biti jež - ostaviti malo viščokolade, da služi kao lepak.

Postaviti ježa na vrh torte, pa ostatkom fila u špricu, fiksirati sve ostale ukrase oko torte. Na samoj torti ne bi valjalo koristiti taj fil, jer moze otopiti fondan na tim mestima kontakta.



Prijatnoo :)





Monday, August 27, 2018

Socne Snicle u Sosu/Juicy Pork Chops in Sauce



(Scroll down for english)

Potrebno je :

za 4 osobe:

8 svinjskih snicli, bez kostiju
so, biber
2 crna luka srednje velicine ili 1 praziluk
2 cesnja belog luka
2 kasike brasna
2 kasike sirceta
400ml vode
1 kasika pekmeza
1 sargarepa
persun

                  
Ostalo : ulje ili mast
             vatrostalna posuda ili tucani tiganj
             

 Priprema : 

Zagrejati malo ulja ili masti u tiganju. Snicle istanjiti, posoliti, pobiberiti i proprziti sa obe strane tek toliko da porumene. Preruciti ih u tanjir, pa u istoj masnoci proprziti iseckan luk, na srednjoj/tihoj vatri. Kada postane staklast, dodati sitno seckan beli luk, sirce, brasno, pekmez (ako je gust, razmutiti ga u 50ml mlake vode), sargarepu secenu na kolutice, persun i vodu. Pustiti samo da prokljuca, pa skinuti preliv sa vatre.

Pola kolicine preliva sipati u vatrostalnu ciniju, poredjati snicle, pa preliti ostatkom.

Peci 1 sat u rerni, na 200 stepeni.

Prijatnoo :)



...........................................................................................................


Ingredients :

for 4 persons:

8 boneless pork chops
salt, pepper
2 middle sized onions or 1 leek
2 garlic cloves
2 table spoons wheat flour
2 table spoons vinegar
400ml water
1 table spoon jam
1 carrot
parsley
                  
Ostalo : vegetable oil or pig fat
             casserole bowl
             

 Preparation : 


Put 2 spoons of oil on medium heat. Flatten pork chops, add salt and pepper and fry it on both sides, to get some color. When meat is done, take it out of the frying pan and use the same grease to cook onion cut to slices, on medium/low heat. When onions are done, add garlic cut to smallest pieces, vinegar, flour, jam (if it's too thick, add 50ml of warm water) , carrot chopped to circles, parsley and water. Let it come to boil and remove from the stove.

Pour half of mixture into casserole bowl, layer all pork chops and pour rest of the mixture.

Bake in oven 1 hour at 200 degrees celsius

Bon Appetit :)

Wednesday, August 22, 2018

Bavarske Kifle / Bavarian Rolls







(Scroll down for english)

Potrebno je :

za 10-ak kifli

Testo: 2dl mlake vode
          1 kasicica secera
          1/2 svezeg kvasca (20g)
          500g belog brasna TIP400
          1/2 kasike soli
          1/2 dl ulja

                  
Ostalo : 3 kasike sode bikarbone, 1 kasika soli
             

 Priprema : 

Za pripremu testa, u soljici izdrobiti kvasac, dodati secer i mlake vode da sve to ogrezne. Ostaviti na toplo mesto 10-15 minuta da nadodje. 
U dubokoj posudi, u kojoj cete zamesiti testo, izmeriti oko 400g brasna, dodati so, vodu, ulje, a na kraju i nadosao kvasac.
Zamesati varjacom, a onda postepeno dodavati jos brasna, meseci rukom - toliko da testo prestane da se lepi za prste.Pokriti ciniju suvom krpom i ostaviti na toplom da se udvostruci testo (20-30 minuta).









                                                   












Premesiti testo rukama i podeliti u 3 jufke. Prekriti suvom krpom i ostaviti da jos malo naraste.




  Za to vreme, u sirokoj serpi, pristaviti 2l      vode, pomesane sa sodom bikarbonom i      solju. 




Kada jufkice narastu, svaku pojedinacno
razvaljati oklagijom i oblikovati kiflice.




Ukoliko zelite deblje kiflice koje ce se koristiti za npr sendvice, mozete umesto 3 umesiti 2 jufke, da bi bile vece i da bi veci broj namotaja dao deblje kiflice.




   Kada ste namotali vise od pola kiflica,         mozete pristaviti vodu u loncu da               prokljuca.






   Spustati po 3-4 kiflice, kuvati po pola         minuta obe strane.




Resetkastom kasikom vaditi i stavljati na nauljen pek papir, u tepsiju. Zarezati gornju povrsinu na par mesta, posuti zrnevljem po zelji i peci na 200 stepeni, da porumene.






Prijatnoo :)























.............................................................................................................



Ingredients :

for 10-12 rolls

Dough: 2dl warm water
          1 tea spoon of sugar
          1/2 fresh yeast (20g)
          500g wheat flour TIP400
          1/2 tablespoons salt
          1/2 dl vegetable oil (sunflower oil)

                  
Other : 3 tablespoons baking soda, 1 tablespoon salt
             

 Preparation : 


To prepare the dough, put chopped yeast in a cup, add sugar and just enough of warm water to cover the yeast. Leave it in a warm room 10-15 minutes to rise. 
In a deep bowl, in which You are going to make the dough, put around 400g of flour, add salt, water, oil, and yeast which is earlier prepared.
Mix all with a wooden spoon, then slowly add the rest of a flour , mixing with a hand - just enough flour to make the dough stop sticking to your fingers. Cover the bowl with a dry cloth and leave in a warm room to double its size (20-30 minutes).

Knead the dough again, just a little bit and then split it into 3 parts. Cover with dry cloth and leave to rise for a little bit again.
When the dough is ready, roll each piece and form the rolls

If You prefer thicker rolls, to use for making sandwiches for example , from initial dough make 2 pieces, to make them bigger, so that more windings of a dough gives you thicker rolls.

Meanwhile, in a wide pot, prepare 2 liters of water , mixed with baking soda and salt.

When You prepare more than half of the amount of rolls, put the mixture in a pot to boil.

Drop 3-4 rolls at a time, boil about 30 seconds at each side.


Use slatted spoon to manage the rools in water and when they are done, put them on an oiled baking paper. Cut the top sufface with a knife on few places, sprincle with seeds of Your choice and bake in an owen at 200 degrees, to turn brown. 

Bon Appetit :)

Wednesday, August 15, 2018

Panakota sa Vocnim Zeleom/ Panna Cotta with Fruit Jelly



(Scroll down for english)

Panakota je u stvari zele od mleka :) blagog ukusa, pa pogodno za kombinovanje sa raznim vocem. Ja je volim i samu, a u tom slucaju, ova kolicina koja je u receptu, dovoljna je za 2 osobe.

Mozete je spremiti i u obicnim staklenim posudama, casama, ako nije za specijalnu priliku.

Ukoliko pak spremate u silikonskim kalupima, nakon hladjenja u frizideru, a pre vadjenja iz kalupa - stavite na kratko u zamrzivac da biste je mogli izvaditi neostecenu.

Drzati u frizideru, a pre sluzenja kratko moze na sobnu temperaturu.



Potrebno je :

za 12 komada (modle za mafine)

Panakota: 250ml mleka
               1 kesica zelatina u prahu (10g)
               5 kasika hladne vode
               200ml slatke pavlake
               1 vanilin secer

Vocni Zele : 400g bobicavog voca po izboru
                  6-7 kasika secera (po ukusu)
                  1 kesica zelatina u prahu
                  5 kasika hladne vode
                  

Ostalo : silikonske modle za mafine (opcionalno)
             
          

Priprema : 

Za pripremu Panakote, zelatin usuti u soljicu, preliti vodom i ostaviti da bubri 10 minuta. Za to vreme, staviti mleko na srednju temperaturu, da skoro provri (neka bude vruce i sacekati da se para pojavi). Na isti nacin ugrejati i slatku pavlaku pomesanu sa vanil secerom.
Nakon sto zelatin nabubri, pomesati sve tri smese, promesati kasikom, sacekati da se prohladi i rasporediti po kalupima.

Staviti u frizider da se brze stegne, trebace nekih 30-40minuta.


Vocni Zele : zelatin usuti u soljicu, preliti vodom i ostaviti da bubri 10 minuta.
Za to vreme, ugrejati bobicavo voce, pomesano sa secerom, neka vri i malo se raspadne.


Ukoliko imate (bobicavo) voce koje ima malo krupnije kostice (kao sto je npr kupina), mozete ga provuci kroz sokovnik, pre pripreme za zele.

Zelatin ne sme da se sipa, niti zagreva, na temperature kljucanja, zato pre spajanja voca sa zelatinom-prohladite vocnu smesu nekih 10ak minuta

Preliti preko panakota sloja i vratiti u frizider da se stegne.

Prijatnoo :)






.............................................................................................................



Panna Cotta is actually milk jelly :) mild taste, therefore suitable to combine with all kinds of fruit. I enjoy it by itself, in that case, the amount given in recipe, is enough for 2 persons.

You can place it in all kind of glass bowls, glasses, if You make it for no special occasion.

If You do prepare it in a silicone mold, after cooling it in a fridge, before serving - place panna cotta in a freezer for a short time, to harden just enough so You can take it out of the mold without damaging it.

Keep it in a fridge, and before serving, place it on a room temperature for a short period of time.



Ingredients :

for 12 pieces (using a silicone muffin mold)

Panna Cotta: 250ml milk
                    1 bag of powdered gelatin (10g)
                    5 table spoons of cold water
                    200ml whipping cream
                    1 vanilla sugar

Fruit Jelly : 400g berry fruit of choice
                  6-7 table spoons of sugar (by taste)
                  1 bag of powdered gelatin (10g)
                  5 table spoons of cold water
                  

Other : silicone muffin mold for 12 pieces (optional)
             
          

Preparation : 


To prepare Panna Cotta, put gelatin in a cup, pour water and leave to swell for 10 minutes. Meanwhile, put milk in a pot and on a medium heat, let it almost boil (let it become hot and take away from heat with the first appearance of steam). Use the same model with heating the whipping cream, mixed with vanilla sugar.
When gelatin is ready, mix all three components using a spoon, wait for it to cool a little bit and then pour panna cotta in molds.

Put it in a fridge to harden faster, it will take 30-40 minutes.


Fruit Jelly : put gelatin in a cup, pour water and leave to swell for 10 minutes.
Meanwhile, put berry fruit in a pot on a medium heat, add sugar, let it boil for a while so that fruits fall apart.


If You are using (berry) fruit that has bigger seeds (e.g blackberry), You can put it into juicer to get rid off seeds, and just use juice for jelly.

Gelatin is not to be heated, or poured, to boiling temperatures, 
therefore fruit mixture should cool down a little bit before mixing with gelatin.

Pour fruit jelly over panna cotta layer and place everything in a fridge.




Bon appetit :)

Wednesday, March 21, 2018

Sočni Mafini - Spelta i Banane

Potrebno je :

Testo :                200g speltinog brašna
(za 12 kom.)        100g (ječmenih, ovsenih, zobenih ili sl.) pahuljica
                           1/2 kašičice sode bikarbone
                           1.5 kašičica praška za pecivo
                           1 kašičica cimeta
                           2 zrele banane
                           1/2 šoljice ulja
                           1/2 šoljice šećera
                           1/4 šoljice čokolade i/ili seckanih orašastih plodova(opcionalno)
Ostalo : papirni kalupi za mafine (prečnika 5cm)
            pleh sa kalupima za mafine (prečnika 5cm)

Priprema :

Testo : pomešati suve sastojke - speltino brašno, pahuljice, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet. U posebnu posudu iseckati banane, a potom ih viljuškom dobro ispasirati da se dobije pire. Bananama dodati ulje i šećer i dobro promešati varjačom.
Sjediniti dve smese, dobro izmešati varjačom, pa dodati seckanu čokoladu i/ili seckane orašaste plodove. Dobro promešati i sipati u papirne korpice, postavljene u odgovarajući pleh. Masu sipati do 2/3 visine korpice.


Peći na 180 stepeni, oko 15-20 minuta, da blago porumene. 

Napomena :

Umesto banana, za ovaj recept se moze koristiti i pire skuvane bundeve.

Prijatnoo :)

Sunday, September 24, 2017

Pečeni Cheesecake sa Kruškama i Đumbirom



Potrebno je :

za okruglu tepsiju prečnika 28cm

Podloga: 200g digestve keksa
              kašičica mešavine začina za medenjake
              kašičica mlevenog đumbira u prahu
              100g maslaca

Fil : sirup u kom su se kuvale kruške, skoro puna šoljica
       400g krem sira (Ella sir)
       150g šećera (7 kašika)
       4 jajeta

Sirup : 1 kašika šećera
           1 zvezdasti anis ili kašičica (ploda) anisa u zrnu
           komadić kore cimeta ili na vrh kašičice mlevenog cimeta
           voda, toliko da kruške ogreznu

Ostalo : 3-4 kruške
             kalup sa regulišućim prstenom
            

Priprema : 

Prvo očistiti kruške i svaku po visini preseći na 4 dela. Staviti ih u šerpicu srednje veličine i dodati sve sastojke za pripremu sirupa. Blanširati na srednjoj temperaturi, dok kruške ne postanu blago mekane, toliko da viljuška lagano prođe kroz njih, a opet da se ne raspadaju.

Dok se kruške kuvaju, samleti keks i pristaviti maslac na najblažu temperaturu da se otopi.

Varjačom pomešati sastojke za podlogu i preručiti u kalup sa regulišućim prstenom, prethodno obložen papirom za pečenje (samo dno, stranice ne moraju). Izravnati podlogu, pa poslagati skuvane kruške.







Ovako izgleda sa 3 kruške, preporučujem da se stavi i četvrta, po sredini kolača.

Fil : mikserom umutiti jaja sa šećerom, dodati ostale sastojke, te preliti podlogu sa kruškama.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 40 minuta, da porumeni po obodu, ali da sredina ostane mekana. Ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom prebaciti u frižider.

Prijatnoo :)





Monday, April 17, 2017

Amareto Torta / Amaretto Cake





(Scroll down for english)

Potrebno je :

za okruglu tepsiju prečnika 24cm

Kora: 6 jaja
         100g šećera (5 kašika)
         100g maslaca, sobne temperature
         prstohvat soli
         50g otopljene čokolade
         30g čokolade u prahu (1 prepuna kašika)
         120g brašna (6 kašika)
         1/2 praška za pecivo

Fil : 1 kesica želatina u prahu
       5 punih kašika hladne vode
       500ml gustog jogurta
       100g šećera (5 kašika)
       60ml amareto likera
       200ml slatke pavlake
       60g mlevenih pečenih lešnika


Ostalo : 4-5 kašika pekmeza od kupina (ili sličnog)
             2 šlaga
             40g mlevenog sirovog lešnika
             kalup sa podešavajućim obručem
            
          

Priprema : 

Za pripremu kore, umutiti belanca sa prstohvatom soli, pa postepeno dodati i umutiti šećer. Posebno umutiti maslac sa topljenom čokoladom i žumancima, te spojiti sa prethodnom smesom, varjačom, mešajući pažljivo, odozdo ka gore, kako bi sačuvali vazdušastost.
Suve sastojke - prosejano brašno, čokoladu u prahu i prašak za pecivo - pomešati i dodati u prethodnu smesu, takođe mešajući varjačom, toliko da se lepo homogenizuje.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 15 minuta, u odgovarajućoj posudi, najbolje u kalupu sa podešavajućim obručem, jer ćemo kasnije sastavljati tortu u istom - fil će biti tečan i biće neophodno koristiti ovakav kalup!
Kada se kora ohladi, preseći je na dva dela.


Fil : pomešati želatin sa vodom i ostaviti da bubri 10 minuta. Za to vreme, u šerpici pomešati jogurt, šećer i liker, staviti na srednju vatru i dovesti do vrenja. Skloniti sa vatre, umešati želatin i ostaviti sa strane, da se ohladi. Spojiti sa prethodno umućenom slatkom pavlakom, dodati i mlevene lešnike. Fil će biti tečan.

U kalup sa podešavajućim prstenom stavimo koru, premažemo sa 2 kašike pekmeza i zalijemo sa polovinom fila. To ostavimo u frižideru na pola sata, sat, da se fil stegne kako bismo ponovili postupak - izvadimo iz frižidera, stavimo drugu polovinu kore, premažemo sa pekmezom i zalijemo ostatkom fila. Vratimo u frižider i ostavimo preko noći da se sve lepo stegne i poveže.

Dekorišemo sa 2 umućena šlaga i pospemo mlevenim lešnicima.

Prijatnoo :)






Ingredients :

for a rounded mold, 24cm(9.5 inch) diameter

Crust : 6 eggs
         100g sugar (5 table spoons)
         100g butter, room temperature
         pinch of salt
         50g melted chocolate
         30g chocolate powder (1 table spoon)
         120g wheat flower (6 table spoons)
         1/2 baking powder ( g)

Custard : 1 bag of gelatin powder ( g)
               5 table spoons of cold water
               500ml thick yogurt
               100g sugar (5 table spoons)
               60ml amaretto liqueur
               200ml whipping cream
               60g milled roasted hazelnuts

Other : 4-5 spoons of a blackberry jam (or similar)
            2 bags of whippingcream powder
            40g grounded raw hazelnuts
            mold with adjustable ring (removable sides)
            
          

Preparation : 

Crust : whisk egg whites with a pinch of salt, using mixer. Gradually add and mix in a sugar. In a different bowl whisk the softened butter, melted chocolate and yolks. Connect with previous mixture, using a wooden spoon, stirring carefully, from the bottom to the top, in order to preserve airiness.
Mix dry ingredients - sifted flour, chocolate powder and baking powder - and add to the previous mixture also using the wooden spoon, so that is nicely homogenized.
Pour in a mold coated with a baking paper (or oiled and sprinkled with wheat flour) and bake in a preheated oven at 200 C (390F). Use suitable mold, preferably with adjusting ring (removable sides) because later we will put together a cake in it - the custard will be liquid and it will be necessary to use this kind of mold.
When the crust colds down, cut it into half.


Custard : mix gelatin with water and leave it to swell for 10 minutes. Meanwhile, mix yogurt, sugar and liqueur in the pot, put on a medium heat and lead it to boiling. When it is hot enough steam will apear, then remove from the heat, add gelatin and leave aside to cool down. Add in previously beaten sweet whipping cream and minced hazelnuts.

Place bottom crust inside the mold with adjusting ring, spread 2 table spoons full of jam on it and pour half of custard. Leave it in refridgerator for half an hour to tighten. Repeat the procedure - place the other half of the crust , cover it with 2 table spoons of jam, pour the other half of custard. Put it back to fridge and leave for the night to get everything tight and connected.

Decorate with whipped cream and sprinkle with milled hazelnuts (raw or roasted)

Bon appetit :)