Monday, April 17, 2017

Amareto Torta / Amaretto Cake





(Scroll down for english)

Potrebno je :

za okruglu tepsiju prečnika 24cm

Kora: 6 jaja
         100g šećera (5 kašika)
         100g maslaca, sobne temperature
         prstohvat soli
         50g otopljene čokolade
         30g čokolade u prahu (1 prepuna kašika)
         120g brašna (6 kašika)
         1/2 praška za pecivo

Fil : 1 kesica želatina u prahu
       5 punih kašika hladne vode
       500ml gustog jogurta
       100g šećera (5 kašika)
       60ml amareto likera
       200ml slatke pavlake
       60g mlevenih pečenih lešnika


Ostalo : 4-5 kašika pekmeza od kupina (ili sličnog)
             2 šlaga
             40g mlevenog sirovog lešnika
             kalup sa podešavajućim obručem
            
          

Priprema : 

Za pripremu kore, umutiti belanca sa prstohvatom soli, pa postepeno dodati i umutiti šećer. Posebno umutiti maslac sa topljenom čokoladom i žumancima, te spojiti sa prethodnom smesom, varjačom, mešajući pažljivo, odozdo ka gore, kako bi sačuvali vazdušastost.
Suve sastojke - prosejano brašno, čokoladu u prahu i prašak za pecivo - pomešati i dodati u prethodnu smesu, takođe mešajući varjačom, toliko da se lepo homogenizuje.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 15 minuta, u odgovarajućoj posudi, najbolje u kalupu sa podešavajućim obručem, jer ćemo kasnije sastavljati tortu u istom - fil će biti tečan i biće neophodno koristiti ovakav kalup!
Kada se kora ohladi, preseći je na dva dela.


Fil : pomešati želatin sa vodom i ostaviti da bubri 10 minuta. Za to vreme, u šerpici pomešati jogurt, šećer i liker, staviti na srednju vatru i dovesti do vrenja. Skloniti sa vatre, umešati želatin i ostaviti sa strane, da se ohladi. Spojiti sa prethodno umućenom slatkom pavlakom, dodati i mlevene lešnike. Fil će biti tečan.

U kalup sa podešavajućim prstenom stavimo koru, premažemo sa 2 kašike pekmeza i zalijemo sa polovinom fila. To ostavimo u frižideru na pola sata, sat, da se fil stegne kako bismo ponovili postupak - izvadimo iz frižidera, stavimo drugu polovinu kore, premažemo sa pekmezom i zalijemo ostatkom fila. Vratimo u frižider i ostavimo preko noći da se sve lepo stegne i poveže.

Dekorišemo sa 2 umućena šlaga i pospemo mlevenim lešnicima.

Prijatnoo :)






Ingredients :

for a rounded mold, 24cm(9.5 inch) diameter

Crust : 6 eggs
         100g sugar (5 table spoons)
         100g butter, room temperature
         pinch of salt
         50g melted chocolate
         30g chocolate powder (1 table spoon)
         120g wheat flower (6 table spoons)
         1/2 baking powder ( g)

Custard : 1 bag of gelatin powder ( g)
               5 table spoons of cold water
               500ml thick yogurt
               100g sugar (5 table spoons)
               60ml amaretto liqueur
               200ml whipping cream
               60g milled roasted hazelnuts

Other : 4-5 spoons of a blackberry jam (or similar)
            2 bags of whippingcream powder
            40g grounded raw hazelnuts
            mold with adjustable ring (removable sides)
            
          

Preparation : 

Crust : whisk egg whites with a pinch of salt, using mixer. Gradually add and mix in a sugar. In a different bowl whisk the softened butter, melted chocolate and yolks. Connect with previous mixture, using a wooden spoon, stirring carefully, from the bottom to the top, in order to preserve airiness.
Mix dry ingredients - sifted flour, chocolate powder and baking powder - and add to the previous mixture also using the wooden spoon, so that is nicely homogenized.
Pour in a mold coated with a baking paper (or oiled and sprinkled with wheat flour) and bake in a preheated oven at 200 C (390F). Use suitable mold, preferably with adjusting ring (removable sides) because later we will put together a cake in it - the custard will be liquid and it will be necessary to use this kind of mold.
When the crust colds down, cut it into half.


Custard : mix gelatin with water and leave it to swell for 10 minutes. Meanwhile, mix yogurt, sugar and liqueur in the pot, put on a medium heat and lead it to boiling. When it is hot enough steam will apear, then remove from the heat, add gelatin and leave aside to cool down. Add in previously beaten sweet whipping cream and minced hazelnuts.

Place bottom crust inside the mold with adjusting ring, spread 2 table spoons full of jam on it and pour half of custard. Leave it in refridgerator for half an hour to tighten. Repeat the procedure - place the other half of the crust , cover it with 2 table spoons of jam, pour the other half of custard. Put it back to fridge and leave for the night to get everything tight and connected.

Decorate with whipped cream and sprinkle with milled hazelnuts (raw or roasted)

Bon appetit :)

No comments:

Post a Comment