Potrebno je :
Testo: 2dl mlakog mleka
1 kašikica šećera
1/2 svežeg kvasca (20g)
500g + 100-200g belog brašna TIP400
1 puna kašikica soli (3 prstohvata)
1dl ulja
šoljica mlake vode
1/2 svežeg kvasca (20g)
500g + 100-200g belog brašna TIP400
1 puna kašikica soli (3 prstohvata)
1dl ulja
šoljica mlake vode
Ostalo : nadev po zelji - suhomesnato, pavlaka, sir...
1 jaje za premazivanje
1 kašika susama, za posipanje
Priprema :
Za pripremu testa, u šoljicu izdrobiti kvasac, dodati šećer i mlake vode da sve ogrezne. Ostaviti na toplo mesto 10-15 minuta da nadodje.
Za to vreme, pristaviti mleko na srednju temperaturu, da se smlači.
U dubokoj posudi, u kojoj ćete zamesiti testo, izmeriti 500g brašna (oko 25 kašika), dodati so, ulje, mleko, a na kraju i nadošao kvasac. Zaliti sa šoljicom mlake vode i sve izmešati drvenom varjačom.
Postepeno dodavati jos brašna (100-200g), mesiti rukom - toliko da testo prestane da se lepi za prste.
Umešeno testo podeliti na 3 jufke. Svaku jufkicu još malo mesiti na radnoj površini - ako ne znate da mesite testo, dovoljno je pritiskati korenom dlana gurajući od sebe, pa vraćajući prstima ka sebi i tako nekih 2-3 minuta, čisto da brašno pusti malo glutena. Staviti jufkice na pobrašnjenu tacnu, posuti ih sa malo brašna i pokriti kesicom i čistom suvom krpom. Ostaviti da rastu 20-ak minuta, na sobnoj temperaturi.
Od svake jufkice, oklagijom, razviti krug (dodavati brašna po potrebi, kako na radnu površinu, tako i po površini jufkica), iseći na ,,trouglove" , filovati po zelji. Urolati kiflice, redjati u tepsiju obloženu pek papirom. Prekriti ih suvom krpom i ostaviti 45-60 minuta da rastu.
Viljuškom pomešati 1 jaje i malo soli, pa premazati kiflice, a zatim posuti susamom.
Peći u rerni na 200 stepeni, oko 20 minuta, da porumene. Nakon vadjenja iz rerne, kiflice prekriti krpom na 10-ak minuta da omekšaju.
Prijatnoo :)
Za to vreme, pristaviti mleko na srednju temperaturu, da se smlači.
U dubokoj posudi, u kojoj ćete zamesiti testo, izmeriti 500g brašna (oko 25 kašika), dodati so, ulje, mleko, a na kraju i nadošao kvasac. Zaliti sa šoljicom mlake vode i sve izmešati drvenom varjačom.
Postepeno dodavati jos brašna (100-200g), mesiti rukom - toliko da testo prestane da se lepi za prste.
Umešeno testo podeliti na 3 jufke. Svaku jufkicu još malo mesiti na radnoj površini - ako ne znate da mesite testo, dovoljno je pritiskati korenom dlana gurajući od sebe, pa vraćajući prstima ka sebi i tako nekih 2-3 minuta, čisto da brašno pusti malo glutena. Staviti jufkice na pobrašnjenu tacnu, posuti ih sa malo brašna i pokriti kesicom i čistom suvom krpom. Ostaviti da rastu 20-ak minuta, na sobnoj temperaturi.
Od svake jufkice, oklagijom, razviti krug (dodavati brašna po potrebi, kako na radnu površinu, tako i po površini jufkica), iseći na ,,trouglove" , filovati po zelji. Urolati kiflice, redjati u tepsiju obloženu pek papirom. Prekriti ih suvom krpom i ostaviti 45-60 minuta da rastu.
Viljuškom pomešati 1 jaje i malo soli, pa premazati kiflice, a zatim posuti susamom.
Peći u rerni na 200 stepeni, oko 20 minuta, da porumene. Nakon vadjenja iz rerne, kiflice prekriti krpom na 10-ak minuta da omekšaju.
Prijatnoo :)
No comments:
Post a Comment