Potrebno je :
za oko 15 komada:
Osnova : 10 punih kašika šećera (250g)
200g maslaca, sobne temperature
1 kašikica ekstrakta vanile
1 veliko ili 2 mala jaja
15 kašika brašna (300-350g)
1 kašikica sode bikarbone
1/4 kašikice soli
Ostalo : 100g mlečne čokolade po ukusu
prepuna šaka seckanih orašastih plodova
200g maslaca, sobne temperature
1 kašikica ekstrakta vanile
1 veliko ili 2 mala jaja
15 kašika brašna (300-350g)
1 kašikica sode bikarbone
1/4 kašikice soli
Ostalo : 100g mlečne čokolade po ukusu
prepuna šaka seckanih orašastih plodova
Priprema :
Uključiti rernu na 190 stepeni.
Za pripremu osnove, umutiti šećer sa maslacem. Dodati ekstrakt vanile i jaja, pa dobro pomešati. Prosejati brašno, u njega umešati sodu bikarbonu i so, pa dodati prethodnoj smesi. Sve dobro izraditi drvenom varjačom.
Iseckati čokoladu i orašaste plodove na željenu veličinu, dodati osnovi i dobro izmešati.
Kašikom vaditi smesu (1 keks = 1 puna kašika), stavljati na pek papir, neka budu na velikom rastojanju jedan od drugog. Meni u najveći pleh stane ne više od 8 komada.
Stavite da se peku i počnite da ih obilazite već nakon 5 minuta!
Za MEKANE kekse, potrebno je da potamne SAMO po obodu. Ako potamne više od toga - biće ukusni i dalje :) - ali neće biti tako mekani.
Pažljivo izvadite iz pleha, biće vrlo savitljivi - možete i sačekati koji minut da se stegnu prvo. Ohladjene držati u posudi sa poklopcem.
Prijatnoo :)
Iseckati čokoladu i orašaste plodove na željenu veličinu, dodati osnovi i dobro izmešati.
Kašikom vaditi smesu (1 keks = 1 puna kašika), stavljati na pek papir, neka budu na velikom rastojanju jedan od drugog. Meni u najveći pleh stane ne više od 8 komada.
Stavite da se peku i počnite da ih obilazite već nakon 5 minuta!
Za MEKANE kekse, potrebno je da potamne SAMO po obodu. Ako potamne više od toga - biće ukusni i dalje :) - ali neće biti tako mekani.
Pažljivo izvadite iz pleha, biće vrlo savitljivi - možete i sačekati koji minut da se stegnu prvo. Ohladjene držati u posudi sa poklopcem.
Prijatnoo :)
No comments:
Post a Comment