Wednesday, February 6, 2019

Mekani Keksi / Soft Cookies


Potrebno je :

za oko 15 komada:

Osnova : 10 punih kašika šećera (250g)
              200g maslaca, sobne temperature
              1 kašikica ekstrakta vanile
              1 veliko ili 2 mala jaja
              15 kašika brašna (300-350g)
              1 kašikica sode bikarbone
              1/4 kašikice soli

Ostalo : 100g mlečne čokolade po ukusu
             prepuna šaka seckanih orašastih plodova
           

Priprema : 

Uključiti rernu na 190 stepeni.

Za pripremu osnove, umutiti šećer sa maslacem. Dodati ekstrakt vanile i jaja, pa dobro pomešati. Prosejati brašno, u njega umešati sodu bikarbonu i so, pa dodati prethodnoj smesi. Sve dobro izraditi drvenom varjačom.

Iseckati čokoladu i orašaste plodove na željenu veličinu, dodati osnovi i dobro izmešati.

Kašikom vaditi smesu (1 keks = 1 puna kašika), stavljati na pek papir, neka budu na velikom rastojanju jedan od drugog. Meni u najveći pleh stane ne više od 8 komada.

Stavite da se peku i počnite da ih obilazite već nakon 5 minuta! 


Za MEKANE kekse, potrebno je da potamne SAMO po obodu. Ako potamne više od toga - biće ukusni i dalje :) - ali neće biti tako mekani.

Pažljivo izvadite iz pleha, biće vrlo savitljivi - možete i sačekati koji minut da se stegnu prvo. Ohladjene držati u posudi sa poklopcem.








Prijatnoo :)


No comments:

Post a Comment