Wednesday, July 3, 2019

Krem Torta sa Borovnicama





Potrebno je :

za okruglu tepsiju prečnika  oko 26cm:

Marshmello Kora: 6 belanaca
                           prstohvat soli
                           8 kašika šećera
                           1 nepuna kašika sirćeta


Borovnica Fil: 250g svežih borovnica
                     1dl vode
                     150g šećera (oko 8 ravnih kašika)
                     4 kašike gustina + 1dl hladne vode

žuti Fil: 400ml mleka + 1dl
            6 žumanaca
            140g šećera (oko 7 kašika)
            4 pune kašike brašna
            150g maslaca
            1 vanil-šećer

Ostalo : 100g šlaga u prahu
             2dl hladne vode ili mleka

             alu-folija
             1/2 kašike ulja
           

Priprema : 

Za pripremu marshmello kore, umutiti 6 belanaca sa malim prstohvatom soli, pa kada krene da se zgušnjava, dodavati kašiku po kašiku šećera. Kada se šećer otopi u belancima i smesa postane kremasta - dodati sirće i sjediniti mikserom.

Odgovarajuću tepsiju obložiti alu folijom, premazati uljem, sipati smesu za koru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 150 stepeni, sat vremena, na srednjoj visini rerne.
Pečenu koru prohladiti, osloboditi je od alu-folije i ostaviti na tacnu da se potpuno ohladi.

Za pripremu fila od borovnice, staviti 1dl vode i borovnice u šerpu, na srednju temperaturu, da proljkuča i da borovnice omekšaju. Posebno pomešati šećer, gustin i oko 1dl hladne vode da lepo poveže smesu. Dodati u proključalo voće i kuvati, konstantno mešajući, da se zgusne. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se potpuno ohladi. Pokriti najlonskom kesom, da se ne bi stvarala korica na površini fila.

Za pripremu žutog fila, žicom umutiti žumanca sa šećerom i brašnom. Dodati 1dl mleka, da se smesa lepo poveže. 400ml mleka staviti na umerenu vatru i, kada počne da isparava - dovoljno je ugrejano, skinuti sa vatre i dodati smesu od žumanaca. Promešati i vratiti na šporet, konstantno mešajući dok se fil ne zgusne. Ostaviti ga da se ohladi (prekriti najlonskom kesom, da se ne bi stvorila korica na površini fila). Posebno, penasto umutiti maslac sobne temperature i vanil-šećer. Postepeno dodavati krem od žumanaca, konstantno mešajući mikserom da se potpuno sjedini.






Postupak slaganja torte : na ohladjenu koru staviti borovnica fil, potom žuti fil, a zatim ukrasiti umućenim šlagom.

Pre služenja, ohladiti u frižideru na nekoliko sati.



Prijatnoo :)


No comments:

Post a Comment