Friday, February 1, 2019

Rafaelo i Lešnik Kuglice

Rafaelo Kuglice



... ove dve poslastice uvek pravim zajedno, a evo i zašto - umesim Lešnik Kuglice, pa deo te smese iskoristim kao jezgro za Rafaelo, umesto uobičajenog celog pečenog lešnika. Na kraju, količina i jednih i drugih bude ista- jednim udarcem - dva kolača!



Potrebno je :


za Rafaelo Kuglice:

     100ml slatke pavlake
     30g maslaca
     200g bele čokolade
     100g kokosa

za Lešnik Kuglice:

     100ml slatke pavlake
     50g maslaca
     100g čokolade za kuvanje
     200g mlevenog keksa
     100g pečenih mlevenih lešnika
     1 rum šećer

Ostalo : čokoleva, da se uvaljaju kuglice
           

Priprema : 


Za pripremu Rafaelo Kuglica, na umerenu vatru staviti slatku pavlaku da se ugreje - ne sme da prokuva! Kad je vruća, skloniti sa vatre, umešati maslac i iseckanu čokoladu, mešati da se istope. Ostaviti da se prohladi, pa izmiksati i dodati kokos. Ostaviti na hladno da se stegne, pa oblikovati mokrim rukama, a u centar svake kuglice staviti jednu malu lešnik kuglicu.

Za pripremu Lešnik Kuglica, na umerenu vatru staviti slatku pavlaku da se ugreje - ne sme da prokuva! Kad je vruća, skloniti sa vatre, umešati maslac i iseckanu čokoladu, mešati da se istope. Dodati mlevene lešnike i rum šećer, pa postepeno dodavati mleveni keks, do zeljene gustine, da ne bude presuvo i da kuglice ne pucaju dok se valjaju.





Odvojiti deo mase i napraviti kuglice veličine lešnika, koristiti ih kao jezgro Rafaelo kuglica. Kad se naprave sve rafaelo - od ostatka tamne mase napraviti Lešnik Kuglice uobičajene veličine (kao orah, npr).


Lešnik Kuglice



Obe vrste na kraju uvaljati u ( po zelji) : čokoleva, kokos, mleveni keks, topljenu čokoladu, čokoladne mrvice...

Prijatnoo :)

No comments:

Post a Comment