Prhka Slatka Štrudla sa
Sitnim Sirom
Testo je vrlo interesantno, po ukusu i izgledu me podseća na lisnato testo, sa jedinom razlikom u tome što nema listanja, jer je proces pravljenja drugačiji, jednostavniji. Nakon pečenja, spolja je ljuspasto i hrskavo, a iznutra više ukuvano, nego pečeno.
Potrebno je :
za dve štrudle dužine po 20-ak cm
Testo: 200g maslaca, otopljenog
1/2 kašike soli (ravne, ne prepunjene)
350g brašna (13 kašika)
5 kašika kisele pavlake
Nadev : 500g sitnog sira (Ella sveži sir), može i mešavina sa kiselom pavlakom
1 jaje
šećera po ukusu (oko 5 kašika)
sok od pola limuna
1/2 kašike soli (ravne, ne prepunjene)
350g brašna (13 kašika)
5 kašika kisele pavlake
Nadev : 500g sitnog sira (Ella sveži sir), može i mešavina sa kiselom pavlakom
1 jaje
šećera po ukusu (oko 5 kašika)
sok od pola limuna
Ostalo : 1 jaje ili 50g rastopljenog maslaca, za premazivanje
Priprema :
Testo : Varjačom pomešati maslac, so i prosejano brašno, te na kraju dodati pavlaku, sjediniti sve mešenjem rukom. Napraviti kuglu, staviti u najlonsku kesicu i odložiti u frižider, minimum 4-5 sati, a najbolje preko noći.
Kada se izvadi iz frižidera, ostaviti na sobnoj temperaturi 15-ak minuta, pa premesiti (ja to uradim dok je testo jos u kesici). Podeliti ga na 2 dela, svaki razvaljati na pravougaoni oblik, te filovati.
Kada se izvadi iz frižidera, ostaviti na sobnoj temperaturi 15-ak minuta, pa premesiti (ja to uradim dok je testo jos u kesici). Podeliti ga na 2 dela, svaki razvaljati na pravougaoni oblik, te filovati.
Nadev : Pomešati sve sastojke, proveriti da li je dovoljno slatko, te filovati kore, urolati i štipnuti krajeve da se dobro zatvore.
Ređati na pek papir, u tepsiju, premazati umućenim jajetom (možete ga umutiti viljuškom u istoj onoj posudi gde je bio fil, da pokupi malo arome i slatkosti :) ) ili maslacem.
Peći na 180 stepeni, oko sat vremena, da dobije lepu rumenu boju.
Prijatnoo :)
No comments:
Post a Comment