Monday, February 27, 2017

Prhka Štrudla sa Sirom

Prhka Slatka Štrudla sa
Sitnim Sirom




Testo je vrlo interesantno, po ukusu i izgledu me podseća na lisnato testo, sa jedinom razlikom u tome što nema listanja, jer je proces pravljenja drugačiji, jednostavniji. Nakon pečenja, spolja je ljuspasto i hrskavo, a iznutra više ukuvano, nego pečeno. 

Potrebno je :

za dve štrudle dužine po 20-ak cm

Testo:  200g maslaca, otopljenog
           1/2 kašike soli (ravne, ne prepunjene)
           350g brašna (13 kašika)
           5 kašika kisele pavlake

Nadev : 500g sitnog sira (Ella sveži sir), može i mešavina sa kiselom pavlakom
            1 jaje
            šećera po ukusu (oko 5 kašika)
            sok od pola limuna

Ostalo : 1 jaje ili 50g rastopljenog maslaca, za premazivanje

Priprema : 

Testo : Varjačom pomešati maslac, so i prosejano brašno, te na kraju dodati pavlaku, sjediniti sve mešenjem rukom. Napraviti kuglu, staviti u najlonsku kesicu i odložiti u frižider, minimum 4-5 sati, a najbolje preko noći.
Kada se izvadi iz frižidera, ostaviti na sobnoj temperaturi 15-ak minuta, pa premesiti (ja to uradim dok je testo jos u kesici). Podeliti ga na 2 dela, svaki razvaljati na pravougaoni oblik, te filovati.



Nadev : Pomešati sve sastojke, proveriti da li je dovoljno slatko, te filovati kore, urolati i štipnuti krajeve da se dobro zatvore.

Ređati na pek papir, u tepsiju, premazati umućenim jajetom (možete ga umutiti viljuškom u istoj onoj posudi gde je bio fil, da pokupi malo arome i slatkosti :) ) ili maslacem.

Peći na 180 stepeni, oko sat vremena, da dobije lepu rumenu boju.

Prijatnoo :)

No comments:

Post a Comment