Monday, February 20, 2017

Cheesecake Egzotic




(scroll down for English translation)

Potrebno je :

za kalup prečnika 28cm

Preliv: 400ml soka od citrusa (2 limuna, 1 crveni grejp, mandarine)
           5 kašika šećera
           1 želatin u prahu (10g)
           50ml hladne vode

Podloga : 300g digestive keksa (Wellness sa pahuljicama), mleveni
               150g maslaca, otopljenog
               5 kašika mleka

Fil : 350ml slatke (biljne) pavlake (Meggle)
       1 krem fix
       350g Ella svežeg sira
       1 vanilin šećer
       220g šećera u prahu (10 kašika)
       200g mascarpone sira
       1 želatin u prahu (10g)
       50ml hladne vode

Ostalo : pek papir
            kalup sa regulišućim prstenom

Priprema :

Prvo pripremiti preliv. U vodu dodati želatin i ostaviti da bubri 10 minuta. Za to vreme zagrejati sok citrusa, do vrenja. Želatin rastopiti na umerenoj vatri, konstantno mešajući, ne sme da provri! Čim vidite da se rastopio, slobodno skloniti sa vatre. Sipati u vreo sok i ostaviti sa strane da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Podloga : otopiti maslac, pomešati sa mlevenim keksom i dodati mleko. Masa će biti rastresita, takvu je sipati u modlu (može se prethodno staviti i pek papir). Varjačom je rasporediti i blago utisnuti.

Fil : ponoviti proces sa želatinom - u hladnu vodu ga sipati i ostaviti 10 minuta da nabubri. Za to vreme, umutiti slatku pavlaku, dodati krem fix, još malo miksati, te dodati ostalo - ella sir, vanilin šećer, šećer u prahu, mascarpone. Želatin , konstantno mešajući, rastopiti na umerenoj vatri, te dodati prethodnoj masi. Sve izmiksati da se sjedini i premazani preko podloge.

Na kraju, sve preliti rashlađenim voćnim prelivom i ostaviti u frižider da očvrsne.
Preliv će se stvrdnuti već nakon par sati i moći će da se seče, no ipak se predlaže da se torta načinje nakon bar 6 sati, kako bi se ukusi i struktura slegli.







Varijacija bez kalupa , Cheesecake Rustikana

Ukoliko nemate kalup sa regulišućim obručem, i dalje možete napraviti ovu poslasticu, sa tom razlikom da jedino voćni preliv malo korigujemo :)

Podloga i fil su dovoljno čvrsti u startu da možete da ih postavite na običnu tacnu. Jeste da ivice neće biti presprekorne, ali ćemo tortu tada nazvati Rustikana i stvar rešena ;)

Gusti Voćni Preliv :

450g voćnog mixa ili nekog smrznutog bobičavog voća
5 kašika šećera ( ili po ukusu, zavisi sa kojim voćem se radi)
100ml vode (po potrebi) + par kašika vode
2 kašičice gustina

Smrznuto voće, šećer i vodu zagrejati na umerenoj vatri i ostaviti da se krčka nekih 10-ak minuta, odnosno, dok deo tečnosti ne ispari. Pažnja!! ukoliko radite sa vodenastijim voćem, nema potrebe za dodatnom vodom!
Gustin razmutiti sa par kašika hladne vode, dodati voću i mešati na umerenoj vatri dok se ne zgusne.

Malo prohladiti i preliti preko fila. Dobro rashladiti u frižideru.

Prijatnoo :)



.............................................................................................................





Ingredients :

for a mold 28cm/11inch diameter

Topping: 400ml citrus juice (2 lemons, 1 red grapefruit, tangerines)
              5 tablespoons sugar
              1 gelatin powder (10g, or 1 tablespoon)
              50ml cold water (5 full tablespoons)

Crust : 300g digestive biscuits , ground
           150g butter, melted
           5 tablespoons milk

Filling : 350ml whipping cream (Meggle)
            1 cream fix (10g)
            350g unsalted cream cheese
            1 vanilla flavored sugar (1 tablespoon)
            220g powdered sugar (10 tablespoons)
            200g mascarpone cheese
            1 gelatin powder (10g, or 1 tablespoon)
            50ml cold water
Ostalo : baking paper
            mold with adjustable ring (removable sides)

Preparation :


First, we make the topping. Pour gelatin into cup, fill with water and leave to swell for 10 minutes. Meanwhile, put citrus juice to heat, until You can see the steam rising up. Take the pot away from heat and mix in gelatin. Mix it in with a spoon. Leave it aside.

Crust : melt the butter in a pot, on a low heat, mix in grounded biscuits and add milk. 
Use wooden spoon to do this, so that You get loose mass, like sand. Put it in a mold (with a baking paper in a bottom). Place the mass using a spoon, don't press too hard with fingers.

Filling : repeat process with gelatin - put it in a pot, in a cold water and leave to swell for 10 minutes. Meanwhile, whip the whipping cream, add cream fix, mix a little bit more and add the rest of the ingredients - cream cheese, vanilla sugar, powdered sugar, mascarpone cheese. Put the pot with gelatin on a medium heat to melt, mix with spoon all the time. When it becomes liquid, add to previous mixture. Mix it all together and pour over the crust.

In the end, pour topping over the filling and leave in refrigerator to harden.
Topping will harden in just few hours, but I don't suggest cutting and serving in less than 6-8 hours, so that texture and taste settles.


Bon appetit :)

No comments:

Post a Comment