Thursday, October 4, 2018

3 u 1 - Supa, Rizoto i Pita


Kako da od malo mesa dobijete 3 ukusna obroka, koja se posle lako kombinuju - da li supu i rizoto za rucak , pa posle pitu za veceru ili mozda rizoto ostaviti za uvece - od volje Vam :) sve se lako da podgrejati, cak i za sutradan posluziti. Prijatnoo :)


Potrebno je :


oko 600g pilecih prsa, sa kostima

za po 2 osobe:

Supa : kost sa pilecih prsa, grubo ocisceno, da ostane mesa
          1 crni luk srednje velicine
          2 sargarepe
          malo celera
          1.5l vode
          so, biber, vegeta
          rezanci po izboru
          malo svezeg persuna

Pita : 250g kupovnih kora za pitu
         1/2 kasike masti ili kasika ulja
         meso sa pilecih prsa
         1 praziluk ili crni luk
         1 sargarepa
         100-200g sampinjona svezih
         1 jaje
         1/2 kasicice slatke mlevene paprike
         so, biber po ukusu
         premaz - 2 kasicice kisele pavlake
                       1 kasika ulja
                       2 kasike jogurta

Rizoto : 1 tikvica, srednje velicine
             1/2 kasike maslaca (20-30g)
            1 soljica integralnog pirinca
            1.5-2dl bujona, prethodno skuvanog, nezacinjenog
             vode po potrebi, oko 5dl
             garam masala (opcionalno)
             smrznuto povrce (opcionalno)
                             

 Priprema : 


Prvo pristaviti supu, u vecu serpu, staviti sve osim zacina, naliti vodu i kuvati na umereno niskoj temperaturi, poklopljeno, sat vremena od trenutka kljucanja. Nakon toga, odvojiti oko 1.5-2dl ovog bujona za rizoto, izvaditi kost i povrce. 




Nastavak pripreme supe mozete ostaviti i za kasnije, pred samo sluzenje, a moze i odmah. Sa kosti skinuti koliko god mesa ima i vratiti u supu. Jednu od dve sargarepe iseckati po volji, te takodje vratiti u supu (druga sargarepa ce ici u rizoto). Doliti vode po potrebi, neka ukupno bude oko 0.5-1l supe. Dovesti do vrenja i sipati rezance po zelji. Posoliti, pobiberiti, dodati vegetu. Na kraju dodati sitno seckan persun.



Pita se moze napraviti dok se kuva supa - pripremiti veci, dublji tiganj, u njemu zagrejati masnocu. Meso iseckati na najsitnije i proprziti u tiganju. Kad porumeni, dodati tanko i sitno seckan luk, kao i izrendanu svezu sargarepu. Par minuta prziti, pa nastaviti dinstanjem, postepenim dodavanjem vode, da povrce omeksa. Pred kraj, dodati sampinjone i zacine, pa kad ispari sva tecnost - skinuti sa vatre. U ohladjeno dodati 1 jaje i sjediniti kasikom.






Svaku koru po duzini podeliti na 2 dela. Na svaki taj komad rasporediti po punu kasiku fila i urolati, s tim da se sa strane malo podavije kora, da fil ne bi izasao.
Premazati mesavinom pavlake, jogurta i ulja i peci u rerni na 200 stepeni, da dobro porumeni. Poprskati sa malo vode i prekriti krpom, da kore malo otpuste.




Rizoto - u duboki tiganj staviti komadic maslaca. Kada se ugreje, dodati na zalogaje secenu tikvicu i proprziti da lepo porumeni. Potom dodati pirinac i na kratko ga proprziti, minut/dva. Smanjiti temperaturu ringle, pa pazljivo dodati tecnosti - malo vode i malo bujona. Tako i nastaviti naizmenicno dodavanje, sve dok pirinac ne bude skuvan. Pozaciniti, dodati iseckanu sargarepu iz supe, a po zelji, pred kraj kuvanja dodati saku smrznutog povrca (trebace mu 10-ak minuta da bude kuvano).



Prijatnoo :)